FlashPolitica si administratie

Fostul ministru Pogea se luptã cu ANI

Nicolle Ebner

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus amânarea judecării contestaţiei formulate de fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Pogea (foto), prin care acesta a solicitat anularea actului prin care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a decis că Pogea se afla în stare de incompatibilitate. Magistraţii Curţii de Apel Alba nu s-au pronunţat la termenul de ieri şi au amânat soluţionarea dosarului pentru data de 12 mai 2010.

Şi ministru de Finanţe, şi administratorul firmei lui Videanu

Potrivit unui document publicat pe site-ul ANI, agenţia a constatat, în baza prevederilor legale, că Gheorghe Pogea s-a aflat, în perioada 22.12.2008 – 26.02.2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut simultan atât funcţia de ministru al Finanţelor Publice, cât şi calitatea de administrator al S.C. TITAN MAR S.R.L.-firmă ce aparţine actualului ministru al Economiei, Adriean Videanu. De asemenea, în perioada 2005 – 2006, Pogea a exercitat funcţia de ministru de Stat, iar, în perioada decembrie 2008 – decembrie 2009, a deţinut funcţia de ministru al Finanţelor Publice. Or, conform prevederilor Legii nr. 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice şi prevenirea şi sancţionarea corupţiei, funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu cea de administrator în cadrul societăţilor comerciale.

ANI a constatat că starea de incompatibilitate a lui Gheorghe Pogea a intervenit începând cu data de 22.12.2008, ca urmare a exercitării simultane a funcţiei de ministru al Finanţelor Publice, respectiv a celei de administrator al S.C. TITAN MAR S.R.L.; Starea de incompatibilitate s-a menţinut până la data de 26.02.2009, dată la care s-a retras din funcţia de administrator al S.C. TITAN MAR S.R.L.

A amânat soluţionarea contestaţiei

Fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Pogea, a atacat decizia ANI (emisă la începutul lunii februarie 2010) în contencios administrativ, dosarul urmând a fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia. Surse din cadrul instanţei spun că, cel mai probabil, verdictul în cazul Pogea ar putea fi la fel cu cel dat, săptămâna trecută, în cazul primarului Klaus Johannis. Adică, nu este vorba de incompatibilitate. În schimb, dacă decizia ANI rămâne definitivă, Pogea riscă să fie decăzut din dreptul de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică dintre cele prevăzute de lege, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura