Fost viceprimar, judecat pentru fals intelectual

Livia Botici

Fostul viceprimar al comunei Vălişoara, Vasile Voicu Boldură, împreună cu un agent fiscal din primărie, dar şi doi angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Brad, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie. Aceştia sunt cercetaţi pentru fals şi complicitate la fals intelectual în formă continuată şi pentru că au prezentat documente false, incomplete sau inexacte, cu ajutorul cărora au obţinut pe nedrept fonduri de la Comunitatea Europeană.

Certificate şi declaraţii false
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Biroul Teritorial Alba-Iulia, în cursul anului 2007, a fost încheiat un acord de parteneriat între o firmă din Brad, Primăria Vălişoara şi Centrul de Afaceri Master, având ca obiect implementarea împreună a proiectului finanţat cu fonduri PHARE: „De la Agricultură la Afaceri – o alternativă pentru satul European”. „În luna noiembrie 2007, Voicu Vasile Boldură, viceprimar al comunei Vălişoara, şi Dorina Tatiana Rozalia Maier, agent fiscal în cadrul aceleiaşi primării, au semnat 10 declaraţii rectificative, întocmite în fals de inculpata Garofiţa Faur, referent la AFP Brad, cu consecinţa diminuării nejustificate a obligaţiilor fiscale datorate la bugetul consolidat al statului de către Primăria comunei Vălişoara. În baza acestor acte false, a fost eliberat un certificat fiscal utilizat de reprezentantul legal al firmei din Brad, în vederea accesării fondurilor PHARE. La rândul său, în aceeaşi perioadă, Romulus Costar, în calitate de angajat al AFP Brad, a eliberat în fals două certificate de atestare fiscală, în care a consemnat în mod eronat că primăriile Vălişoara şi Baia de Criş (n.r. administraţie locală, care, de asemenea, dorea să acceseze fonduri europene) nu au debite neachitate la bugetul de stat, cu scopul anexării acestor documente cererii de plată pentru finanţarea proiectului”, se arată în comunicatul emis de procurorii anticorupţie.
Paguba produsă de cei patru este de peste 76.000 de euro, iar pentru recuperarea ei, procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile învinuiţilor. Dosarul a fost înaintat magistraţilor de la Judecătoria Brad.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.