Fondurile clasei, o problemă delicată
Strângerea de bani de la părinţi pentru fondul clasei, temă intens dezbătută în ultimul timp, nu este o practică actuală, ci ea este utilizată de mai bine de 20 de ani, ba chiar din perioada comunistă. Pentru a ne lămuri dacă strângerea acestor bani este ilegală sau nu, am stat de vorbă cu unul din liderii hunedoreni ai Sindicatului Învăţământului Preuniversitar.
Cauza principală, subfinanţarea educaţiei
Strângerea fondului clasei a apărut din cauza subfinanţării sistemului de învăţământ, aici făcându-se vinovat atât Guvernul, cât şi administraţiile locale. Deoarece banii nu erau suficienţi pentru mobilier, perdele sau cretă, părinţii au început să pună mână de la mână şi să le cumpere. În timp, s-a mai renunţat la strângerea unor fonduri, deoarece, în mare măsură, şcolile au mai făcut investiţii cu privire la mobilier şi astfel, au ajuns la o stare de suficienţă, însă practica nu a fost stopată. „Fondul clasei încă se foloseşte pentru a cumpăra diverse lucruri necesare unei clase, precum hârtia, toner-ul sau altele. De multe ori, cheltuielile sunt suportate chiar de profesori”, a declarat Victor Bratu (foto), vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Hunedoara.
Parţial ilegal
Unii ştiu că fondul clasei este ilegal, alţii ştiu că nu este ilegal, iar adevărul se află undeva la mijloc. „S-a interzis cadrelor didactice strângerea şi administrarea banilor destinaţi fondului clasei, însă nimic nu îi opreşte pe părinţi să vină în ajutorul sistemului şi să îl sprijine la nevoie. Asociaţiile de părinţi legal constituite au dreptul de a strânge aceşti bani, dacă persoanele membre ajung la un acord comun”, a spus Victor Bratu. Acelaşi lucru l-a declarat şi Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, care a mai adăugat că ilegală este şi vânzarea de cărţi şi de materiale auxiliare în şcoli de către profesori.
„Nu suntem de acord cu practica unui astfel de obicei, însă asta nu absolvă conducerea, atât centrală, cât şi locală, că nu acordă bani pentru învăţământ”, a concluzionat vicepreşedintele SÎP Hunedoara.
In educatia din Finlanda ,elevii primesc de la scoala rechizite scolare ,burse si o masa calda gratuit in fiecare zi de scoala ,nu se plateste nimic pentru asta .La noi te obliga sa le dai bani spunand ca nu sunt subventii financiare de la stat ,dar vedem cum se fura cu miliardele din primarie de catre primari si consilieri .E rusinos si dureros ca nu se recupereaza nimic din prejudiciile facute .
rupavili, tu ai fost educat in Finlanda ca d’aia nu prea te descurci in romana.
Unele domnișoare se grăbesc să-și arate apetisantele funduri, în speranța că vor obține speratele fonduri, subvenționate generos de către părinți….
Iar o rețetă culinară pe placul domnișoarelor este îmbinarea utilului cu plăcutul….
Pentru o vacanță în doi, cu profesorul visat,
banii jos,
domnișoarelor!!!…
Întregul articol are dublu înțeles și poate fi citit la modul figurativ. Fără îndoială, domnul Victor Bratu se referă la fundul metresei sale, care e ”de clasă” și care din acest simplu motiv, că este o problemă delicată și e ”de clasă” trebuie subvenționat generos.
Aducem aici, cu această ocazie, umilele noastre condoleanțe celor implicați, în confruntări directe și indirecte, legale și ilegale.
Îmi cer iertare pentru cele două comentarii anterioare. Ele pot fi șterse, cu voia administratorului acestui site.
Nu au legătură directă cu domnul Victor Bratu, ci cu propriile mele frământări sufletești, cu propria mea viață. De fapt, numai domnul Victor Bratu știe ce a vrut să spună, poate nimic altceva decât a fost spus, cu bune intenții.
Îmi cer scuze încă o dată,
Natalia Gălățan
Natalito,
ai scapat din Zam soro ?!
Articolul fuse scris in ianuarie 2014 si tu-l comentezi dupa 2 ani ???!!!
Esti frustrata , sau ne … sponsorizata ??
Pai posteaza o adresa de e-mail sau un nr de tel , si te rezolvam , cumva.
Fara sindicate.
Ca oricum nu au nici o legatura sindicatele din invatamant cu fondul clasei , constituit benevol de parinti.
Bai, da ce schizo .. mai comenteaza rautacios si pe aci ??!!
Defazati cu .. 730 de zile .
Îmi cer scuze încă o dată și sper ca cererea mea de a fi iertată să fie acceptată. Sigur că îți trebuie un exercițiu al relațiilor publice ca să publici un comentariu, cu numele tău întreg și cu adresa de e-mail și numărul de telefon. Comentarii fără nume sau cu nume împrumutate poate să publice oricine, cu mult succes și fără să fie pedepsit. Am cedat unei stări sufletești, unei stări de spirit, recitind acest comentariu, acest articol de ziar, și după vizionarea frumoasei părți dorsale, nude, undeva la mare, a nepoatei mele Anamaria Dioane (fotografie postată pe Instagram).
Nu sunt vinovată decât prin păstrarea în suflet a unui sentiment frumos, care încă a supraviețuit, pentru domnul Victor Bratu, un sentiment de dragoste. Nu-i cunosc viața personală, nici dacă e căsătorit sau cu cine, cu atât mai puțin alte amănunte personale.
Într-adevăr sunt nebună cu acte în regulă, adică de 11 ani sufăr de schizofrenie paranoidă (de la 33 de ani), și da, o dată am fost internată și la ZAM (în apropiere de Deva).
Nu mă plâng că sunt singură și nesponsorizată, cu atât mai puțin de alte lucruri, chiar dacă de 7 ani am îmbrățișat singurătatea. Poate de mai mult.
Pentru oricine dorește să-mi adreseze întrebări, numele meu este Elena Natalia Gălățan, adresa de e-mail toamnapatriarhului @ yahoo.com și numărul de telefon 0737015081.
Natalia Gălățan
Binele pe care mi l-a făcut societatea, cu ”drăgăleșeniile” ei mascate sub nume false, sau ”jocuri nevinovate”, se numără în cei 400 de lei de ajutor social și în cei 270 de lei de pensie de handicap (după împlinirea a mai bine de 10 ani de boală cronică).
Aș mai avea de adăugat că greșelile de ortografie nu-mi aparțin. Altcineva le face, în locul meu, în toate documentele scrise de mine și date publicării. Cineva care are acces deplin la calculatorul meu.
Natalia Gălățan.
te iubesc ca pe însuși sufletul meu, ca pe însăși viața mea, puiul meu drag.
Lia