Actualitate

Fondatorul LEGO: de la dulgherul ce vindea scări și jucării de lemn, la inventatorul celor mai cunoscute jucării din lume

LEGO este unul dintre cele mai faimoase branduri de jucării din lume, iar fondatorul său, danezul Ole Kirk Christiansen (foto 1) va rămâne multă vreme în gândurile părinților și copiilor. Puțini sunt cei care știu că această faimoasă com­panie daneză de jucării și-a în­ceput istoria ca un producător de articole din lemn, iar primele piese LEGO erau integral din lemn.

Scânduri de călcat
Cu toate acestea, compania a cres­cut atât de mult încât azi, există nenumărate companii contrafăcute ce scot pe piață copii ale jucăriilor LEGO. Un mare om, Seth Godin, a spus la un moment dat: „Dacă pro­du­sele tale ajung să fie reproduse, înseamnă că ai făcut ceva cu ade­vărat grozav”.
Istoria LEGO datează de dinainte de anul 1932 când Ole Kirk Cristiansen a fondat această com­pa­nie daneză, cu scopul de a pro­duce bunuri le larg consum. Ole Kirk s-a născut în satul Filskov, undeva în centrul Danemarcei, pe data de 7 aprilie 1891. A fost unul dintre cei 10 copii ai familiei și se spune că trăiau destul de greu în copilărie, tatăl fiind dulgher, singurul care aducea bani în casă, iar mama fiind casnică și tre­buind să aibă grijă de cei mici. Pri­mele produse create de Ole Kirk erau din lemn, iar primii lui bani i-a fă­cut din vânzarea de scări și scân­duri de călcat. În timpul crizei fi­nan­ciare, cererea pe piață a acestor obiecte a scăzut drastic, motiv pen­tru care Ole a încercat să se re­in­ven­teze. și să găsească altă nișă pentru a-și salva afacerea. Așa a ajuns la jucăriile din lemn pentru care cere­rea nu scade niciodată, nici în timpul celei mai puternice crize eco­no­mice. Principalul ajutor al lui Ole Kirk a fost fiul său, Godtfred Kirk Cristian­sen, cel care a început să lucreze cu tatăl său încă de la vârsta de 12 ani. Așa a apărut prima linie de producție a jucăriilor de lemn, jucării ce aveau nevoie de un nume. Toți angajații fabricii au fost rugați să sugereze o denumire pentru companie. Au fost multe idei și sugestii, însă Ole Kirk a fost cel care a venit cu dumirea LEGO, un derivat din cuvintele da­neze „leg” și „Godt” care împreună înseamnă „joc bun”. Câțiva ani mai târziu, Ole Kirk a învățat că formula LEGO în­seamnă „a pune împreună” în limba latină. Evident, conștien­tizarea a­ces­tui fapt a avut un impact mare asu­pra istoriei viitoare a com­paniei.

Primii pași către succes
La început, numai 7 angajați lu­crau la LEGO; toți tâmplari entu­zias­mați de crearea de lucruri noi și ex­trem de atenți la calitatea pro­du­se­lor. Ole Kirk Christiansen avea un motto personal: „Numai cel mai bun este valoros”, cuvinte pe care fiul său le-a scris pe o tăblie și apoi a bătut în cuie tăblia deasupra lo­curilor de muncă ale angajaților.
Până în 1939, compania avea un set de 42 de jucării diferite, nici una reprezentând o plăcere ieftină (Constructorul LEGO nu a avut niciodată prețuri mici). Cu toate acestea, compania producea nu doar jucării, ci și alte obiecte uzuale din lemn. În anii 1940 au apărut multe schimbări care au influențat istoria LEGO. În primul rând, singura fabrică și micul depozit LEGO, au ars. Imediat după restaurare, a devenit evident că LEGO avea să comercializeze doar jucării. Numărul muncitorilor a continuat să crească și, până în 1943, a ajuns la 40 de persoane. Un an mai târziu, Ole Kirk Christiansen a reușit în sfârșit să înregistreze oficial compania sub numele de „LegetOjsfabrikken LEGO Billund A/S”. În 1947 Ole Kirk și Godtfred au obținut mostre de blocuri de construcție din plastic, fabricate de Kiddicraft. Aceste cărămizi de construcție au fost dezvoltate și patentate în Marea Britanie de către Mr. Hilary Harry Fisher Page, un psiholog de copii. În felul acest,a LEGO a început să treacă de la lemn la plastic. În 1947, familia Cristiansen a achiziționat cea mai mare mașină de modelat prin injecție din Danemarca, ceea ce le-a permis să înceapă producția în masă a acestor jucării. Trebuie spus că această mașinărie a costat 30 de mii de coroane locale, o grămadă de bani în vremurile acelea. Pentru comparație, o jucărie scumpă costa în jur de 35 de coroane în vremurile respective. Spre finalul anilor ’40, compania avea un stoc de peste 200 de modele diferite de jucării din plastic și din lemn. Însă LEGO tot nu era compania pe care o știm azi pentru jucăriile sale unice. În 1958, după moartea tatălui său, al treilea fiu al lui Ole Kirk, Godtfred Kirk Christiansen, a moștenit compania și a patentat primele modele moderne de cărămizi de plastic. Cărămida LEGO pe care o știm noi azi s-a născut pe data de 28 ianuarie 1958, la ora 13:58. Era un sistem cu totul nou ce permitea o interconexiune mult mai puternică între cărămizi. Apropo: piesele de atunci sunt compatibile cu cele produse azi. În acest an, compania LEGO a decis să comercializeze toate produsele LEGO „fără cărămidă” sub marca BILOfix.

Cum sună viitorul
Pe 4 februarie 1960, divizia pentru fabricarea de jucării de lemn din cadrul companiei LEGO a fost lovită de un fulger și a ars din temelie, un alt incendiu ce a lovit fabrica LEGO. Astfel s-a decis curând să se renunțe la jucăriile din lemn, compania LEGO concentrându-se exclusiv pe cele din plastic. La momentul respectiv, LEGO vindea deja 50 de modele diferite în multe țări din lume. În 1962, LEGO a deschis prima companie aeriană proprie, în Billund, Danemarca, iar jucăriile au început să fie distribuite în Statele Unite ale Americii. Indubitabil, accesul la această piață profitabilă a reprezentat un eveniment semnificativ pentru compania daneză care a dorit apoi să-și extindă vânzările în întreaga lume. Doi ani mai târziu, LEGO a decis să introducă un mic tutorial cu instrucțiunile de construcție ale seturilor de jucării, ceea ce a transformat aceste seturi de construcție într-unele extrem de inovative. În plus, a fost prima companie care a păstrat legătura cu utilizatorul, a ținut cont de sfaturile și nevoile lui și astfel a dezvoltat cele mai vândute jucării din lume: seturile de trenulețe LEGO. Nu e nevoie să mai spunem că spre mijlocul anilor ’60, mai bine de 500 de oameni erau angajați la principala fabrică LEGO, iar compania nu a încetat nici o clipă să evolueze.
În 1963, acetatul de celuloză, materialul folosit la producerea cărămizilor LEGO, a fost înlocuit de stiren acrilonitril butadienă (ABS), un material ce este folosit până în prezent în plasticul cuburilor de construcție. Acest material nu este toxic, mai puțin expus decolorării și deformării plasticului. Cărămizile fabricate din ABS își păstrează forma și culoarea și după 40 de ani.

Ascensiunea rapidă a universului LEGO
Pe data de 7 iunie 1968, LEGO a deschis LEGOLAND park, un spațiu de distracție construit pe o suprafață de 59 de hectare în Danemarca. Acest spațiu, numai în primul sezon, a fost vizitat de 625 de mii de oameni. Faimosul logo al LEGO a fost creat în 1973, iar astăzi este cunoscut de majoritatea oamenilor de pe planetă. În 1974 au fost create figurinele LEGO – familia LEGO. Acest set a adus companiei unul dintre cele mai mari succese din lume. În același an s-a deschis prima fabrică ce producea LEGO în afara Danemarcei, LEGO AG în Baar, Elveția. LEGOLAND Space a fost doar începutul pentru că, de aici înainte doar cerul a mai fost limita imaginației designerilor. Tipurile de produse au crescut încontinuu, însă, cel mai important este faptul că oamenii, copiii în special, au iubit aceste jucării pentru originalitatea și atractivitatea lor. În 1980, fanii LEGO și-au arătat aprecierea pentru companie, construind un turn uriaș din cărămizi LEGO. Turn ce avea 13,10 metri înălțime. Impresionant, nu? Ei bine, spre finalul anilor 1990, la Moscova, a apărut un turn și mai mare, de 24,88 metri, turn ce a intrat în Cartea Recordurilor. În 1986 LEGO a devenit furnizor oficial al Casei Regale daneze, titlul ce i-a adus multă reclamă și notorietate. Astăzi compania este condusă de nepotul lui Ole Kirk, Kjeld Kirk Kristiansen (foto2), a cărui viziune inovatiovă ține LEGO pe culmile succesului încă din 1977.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura