Firmele care reabilitează tronsonul de cale ferată Gurasada-Simeria vor să blocheze un drum județean. Primarul din Ilia: Constructorii îşi bat joc de comunitatea noastră

Sorina Popa

Scandal ieri la Ilia, unde sătenii s-au revol­tat din cauza constructorilor care lucrează la reabilitarea căii ferate. Oamenii sunt nemulțumiți că se va închide Drumul Județean 706A, la ieșirea din satul Ilia, spre Bretea Mureșană, constructorii urmând să lucreze la trecerea de cale ferată.

Mii de persoane afectate
Se pare că totul se petrece dintr-o gre­șeală de proiectare iar acum nu mai știu cum să scoată cămașa. Și, au găsit soluția să blocheze DJ 706 A în Ilia. Inițial, susțin autoritățile locale, constructorii au cerut un aviz pentru lucrări pentru o săptămână. Lucru acceptat de cei de la Primăria co­munei Ilia. Însă, acum străinii care lucrează la reabilitarea tronsonului de cale ferată Gurasada-Simeria vor o lună și o săptămână să blocheze circulația în zonă. În felul acesta sunt afectate mii de persoane din comunele Ilia și Vorța. Oamenii au protestat ieri la fața locului. Ce fac autoritățile?

„Nu-și fac datoria!”
„Primăria Ilia a semnat în urmă cu câteva luni un protocol cu cei de la FCC-Astaldi, pentru ca lucrările la ieșirea din satul Ilia să dureze doar o săptămână. Acum, ne-am tre­zit că au pus un anunț, constructorii, cum că lucrările respective vor dura 5 săptămâni, timp în care DJ 706A va fi blocat la ieșirea din satul centru de comună. Noi nu am dat un aviz pentru perioada în care lucrările la trecerea de cale ferată să fie făcute timp de o lună și o săptămână. Și, nu suntem de acord cu acest termen. Cel mult, două săp­tămâni, mai mult, nu. Am cerut construc­torilor, de asemenea, să ântrețină drumul tehnologic pe care l-au făcut și pe unde va fi deviată circulația autoturismelor pe perioa­da lucrărilor la trecerea de cale ferată. Este vorba de o rută ocolitoare. Dar, în prezent, drumul tehnologic arată dezastruos. El este impracticabil. Constructorii nu-și fac da­toria! Sunt afectați peste 6.000 de cetățeni, din cauză că acești constructori nu fac ceea ce au în proiect. Nu e normal ca interesul național să primeze în defavoarea celui local. Pur și simplu își bat joc de comu­ni­tatea noastră”, a declarat Marius Omotă, pri­marul comunei Ilia.

I-a chemat la discuții
Prefectul de Hunedoara, Călin Marian, a de­clarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că i-a convocat pe constructori la o discuție, pentru a dezamorsa situația. Așteptăm să vedem ce se întâmplă și dacă bătaia de joc a constructorilor străini va continua la Ilia.
Tronsonul 3 Gurasada – Simeria a fost adjudecat să fie reabilitat de Asocierea „FCC – Astaldi – Convensa. Valoarea inves­tiției se ridică la aproape 600 de milioane de euro.
Coridorul IV Pan-European are 2.000 km și cuprinde traseul Nurnberg – Praga – Viena – Budapesta – Curtici – Simeria – Sighișoara – Brașov – București-Constanța.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.