Sport

Firescul performanţelor şi nevoia de finanţare

11 x 1 serbare forminteCiprian Marinuţ

Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al lotului naţional de gimnastică junioare de la Deva, a declarat, sâmbătă, cu ocazia serbării sportivelor pe care le pregăteşte, că este „firesc” ca echipa României să îşi propună câştigarea unui nou titlu continental la Campionatele Europene de junioare din 2016. Tehnicianul a precizat însă că, pentru ca „firescul” să devină realitate, este nevoie de sprijin material şi financiar, motiv pentru care a propus crearea unui parteneriat public-privat cu mediul de afaceri prin care să fie atrase fonduri suplimentare.

O generaţie de câştigători
Tehnicianul a apreciat că obiectivul cuceririi medaliei de aur la o competiţie majoră, cum este Campionatul European de junioare, este firesc din punctul său de vedere, întrucât el face parte din generaţia „celor instruiţi să câştige”. „Nu pot să accept ideea ca echipa României să meargă la o competiţie fără să se gândească să câştige. Eu fac parte din generaţia acelor elefanţi care au fost pregătiţi şi instruiţi să câştige şi nu intenţionez să mă schimb”, a spus Forminte. Cu ocazia serbării de final de an, gimnastele le-au prezentat invitaţilor un program de exerciţii la diverse aparate şi au primit cadouri de Moş Crăciun din partea şcolii şi a unor sponsori. În Centrul Naţional Olimpic de pregătire a junioarelor de la Deva se antrenează 24 de gimnaste.

Banii, problema prezentului
Cu ocazia evenimentului, antrenorul Forminte a propus realizarea unui parteneriat public-privat între organizaţiile abilitate şi mediul de afaceri, în vederea atragerii resurselor financiare necesare pentru atingerea unor obiective de performanţă ridicate ale lotului. Tehnicianul a precizat că fondurile suplimentare ar putea fi atrase prin Fundaţia „For Gym”, înfiinţată de Nicolae Forminte pentru a sprijini gimnastica românească, încă din anul 2000. „Toată lumea fuge de acest adevăr, dar specialiştii au plecat din ţară pentru că nu sunt plătiţi. Fără bani… nu vom putea revigora gimnastica. (…) Totul se învârte în jurul banilor, iar semnalele sunt că aceşti bani sunt insuficienţi.  atunci încercăm, cu această fundaţie, să motivăm partenerii şi sponsorii să vină alături de noi”, a declarat antrenorul coordonator. Potrivit acestuia, în condiţiile în care vor exista suficiente resurse pentru pregătire, obiectivul propus este ca România să câştige Campionatul European de gimnastică pentru junioare din anul 2016, reeditând astfel performanţa din anul 1992. Nicolae Forminte a precizat că modelul parteneriatelor public-private este luat din fotbal, apreciind că şi gimnastica merită să beneficieze de un asemenea ajutor.

Promisiuni, promisiuni
Prezent la eveniment, primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, a precizat că autorităţile locale sunt dispuse să acorde lotului olimpic de junioare tot sprijinul necesar. „De aici a plecat Nadia şi toate celelalte gimnaste campioane. Valorile oraşului se regăsesc în gimnastica românească. Este normal ca administraţia locală şi judeţeană, şi nu numai acestea, să sprijine gimnastica. Trebuie să facem front comun pentru ca gimnastica să nu dispară din Deva”, a spus primarul Petru Mărginean.
Şcoala de gimnastică de la Deva a fost înfiinţată în anul 1978, de antrenorii Marta şi Bela Karoly, după Jocurile Olimpice de la Montreal. Cei doi tehnicieni au mutat lotul naţional de la Oneşti la Deva, unde au fost create condiţii foarte bune de pregătire pentru gimnaste. Bilanţul celor 36 de ani de când în municipiu s-au antrenat loturile naţionale de gimnastică include 25 de medalii olimpice, 36 de medalii la campionatele mondiale, 48 de medalii la campionatele europene, 42 la campionatele balcanice şi peste 500 de titluri naţionale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura