Festivalul-Concurs „Drăgan Muntean“, la ediţia a VI-a

2 mai 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

În memoria marelui doinitor al hunedorenilor, joi şi vineri, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara organizează cea de a VI-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean”. Scopul manifestării este descoperirea şi promovarea de tinere talente, precum şi punerea în valoare a folclorului autentic din diferite zone ale ţării.

Intrare pe bază de invitaţii, oferite gratuit
Potrivit regulamentului, în cadrul competiţiei, care va avea loc mâine, 4 mai, începând cu ora 18, pe scena Teatrului de Artă din Deva, vor evolua artişti de muzică populară nu doar din judeţ, ci şi din ţară, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani. Aceştia vor interpreta un cântec doinit, fără acompaniament muzical, şi unul ritmat, cu acompaniament muzical specific zonei pe care o reprezintă. Sunt 36 de concurenţi înscrişi la ediţia din acest an, iar promotorii deja consacraţi ai cântecului tradiţional românesc, invitaţi să susţină recitaluri în seara de joi, sunt Ovidiu Olari, Eugen Mihăilă, Ghiţă Călţun Brancu, Mariana şi Adriana Anghel, Bogdan Toma şi Alisa Toma.
Vineri, începând cu ora 18, emoţiile vor fi şi mai mari pentru competitori, desfăşurându-se Gala Laureaţilor, care le va aduce celor mai buni participanţi nu mai puţin de şapte premii. Publicul se va mai bucura de cântecele unor solişti emblematici pentru folclorul autentic, cum sunt Ciprian Roman, Larisa Uţă (laureata ediţiei din 2016), Vasile Conea, Mariana Suciu, Ovidiu Homorodean, Elena Evsei, Cristian Fodor şi Constantin Enceanu. Trebuie spus că spectacolul va fi preluat şi transmis de Favorit TV, prezentarea îi va reveni îndrăgitei interprete Felicia Stoian, iar acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean”, dirijor prof. George Cîlţea. Juriul este compus din cinci membri, specialişti în etnologie şi folclor, iar preşedinte este cunoscuta realizatoare de emisiuni TV – Elise Stan. Intrarea este pe bază de invitaţii, acestea putându-se procura gratuit de la Agenţia Teatrului de Artă Deva.

Se va pune accent pe valorile locale autentice
„Ne bucurăm de prezenţa unor concurenţi din multe zone ale ţării, ceea ce aduce un plus de diversitate muzicală, dar asigură şi o apreciere mai amplă a evenimentului. Legat de artiştii invitaţi să susţină recitaluri, 10 sunt de la noi din judeţ, tocmai în ideea de a promova cât mai mult folclorul hunedorean. Consider că este foarte important să ne sprijinim oamenii locului, în primul rând. Nu spun asta în detrimentul artiştilor talentaţi, care provin din alte colţuri ale ţării, însă e necesară o raportare corectă faţă de cei care au un cuvânt de spus chiar la ei „acasă“. Cât priveşte calendarul acţiunilor propuse pentru anul în curs, acesta  a fost revizuit, renunţându-se la cele care sub o formă sau alta, prin tematica aleasă, deveneau un soi de dubluri. De asemenea, trebuie să ne adresăm şi publicului din alte localităţi ale judeţului, nu mai toate spectacolele să fie organizate la Deva. Nu ne axăm doar pe spectacole, ci ne-am orientat către promovarea întregului paletar de tradiţii, spre exemplu, cum e Târgul meşterilor populari. Vă aşteptăm cu drag să luaţi parte la toate acţiunile pe care le vom organiza şi să susţinem activ promovarea adevăratelor valori care ne definesc”, a afirmat interpretul de muzică populară Ciprian Roman, manager al Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Ana Maria Barb, şefa Cancelariei prefectului

De ieri, şefa Cancelariei prefectului de Hunedoara este Ana Maria Barb (foto). După 12 ani, Ana Maria a renunţat la...

De când vor putea fi depozitate gunoaiele la deponeul de la Bârcea Mare?

De la sfârşitul acestei săptămâni, la deponeul ecologic de la Bârcea Mare vor fi depozitate primele deşeuri, a anunţat preşedintele...

Echipaj medical la Sarmizegetusa Regia

În sfârşit, o decizie foarte bună. Pentru că numărul turiştilor la Sarmizegetusa Regia creşte încontinuu, şeful ISU Hunedoara, lt. col....

Închide