FlashSport

„Fenomenul” Daria

Ciprian Marinuţ

Şahista Daria Vişănescu (foto), legitimată la Clubul de Şah Deva, este „regina” primelor şase runde ale categoriei feminine sub 16 ani a Campionatelor Europene pentru Juniori care se desfăşoară la Praga. „Micuţa Kasparova” din Petrila este singura de la grupa ei de vârstă care are punctaj maxim şi are mari şanse la o medalie continentală. Perfecţiunea fenomenală a Dariei mai este egalată de o singură jucătoare din Rusia, care are şase victorii pe linie, dar la categoria şahistelor sub 10 ani.

Punctaj perfect
Talentul special al „Micuţei Kasparova” a strălucit în faţa tuturor celor şase adversare întâlnite până acum la Campionatul European din Cehia. Fie că a fost vorba de „modestele” Chantelle Foster (Anglia), Caterina Leonardi (Slovenia), Nato Imnadze (Georgia), fie că a jucat în compania favoritelor numărul unu, trei sau patru, Melinda Varga (Ungaria), Irene Zapata (Spania) ori Marja Tantsiura (Ucraina), Daria a obţinut victorii pe linie în primele şase runde. În consecinţă, şahista de la Clubul de şah Deva are şase puncte din şase posibile şi are mari şanse la o medalie continentală. Perfecţiunea fenomenală a Dariei este unicat între cele 79 de jucătoare de la categoria de vârstă sub 16 ani şi este egalată doar la grupa şahistelor sub 10 ani, unde rusoaica Anastasia Zotova are şi ea punctaj perfect. „Daria este o jucătoare cu un talent special. Toţi cei prezenţi la Campionatul European o urmăresc ca pe un fenomen. Sper să fie tare şi în ultimele trei runde şi să câştige o medalie cât mai strălucitoare”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de şah Deva.

  Şah spectacol
Daria avea înainte de startul turneului un coeficient Elo de 2019, care  i-a oferit statutul de favorită numărul 14, din totalul de 79 de participante. În ciuda calculelor pe hârtie, Daria şi-a surprins adversarele cu un stil de joc spectaculos, în care talentul şi imaginaţia provoacă regulile teoretice ale sportului minţii. Graţie internetului, am avut ocazia să urmărim live partida Dariei cu Nicolas Zapata Irene (Spania, Elo 2197, favorita nr.3), disputată, miercuri după-amiază. Nu sunt un specialist al şahului, dar duelul mi s-a părut mai frumos decât un meci din Liga Campionilor de fotbal. Daria a făcut sacrificiu de damă, pentru o poziţie care o ducea aproape de victorie prin mat, dar adversara ei a sesizat capcana. „Micuţa Kasparova” a recuperat apoi spectaculos şi a echilibrat situaţia sub aspect „material”, iar pe final i-a întins adversarei o nouă cursă şi i-a dat mat, deşi avea un mic dezavantaj ca număr de piese. „Doar marii maeştrii ai şahului înţeleg unele dintre mutările Dariei. Din acest motiv, multe dintre adversare îi cad în plasă şi pierd, deşi au senzaţia că domină”, a spus, Corneliu Hotăran.

Duel „frăţesc”
Daria a jucat, ieri (meciul s-a terminat după închiderea ediţiei n.r.), în runda a şaptea cu Olga Hîncu, o şahistă din Republica Moldova. Şahista de peste Prut era favorita numărul 28 înaintea turneului, dar după şase runde avea 5,5 puncte şi se afla pe locul doi în clasament, fiind a doua mare surpriză a turneului.
Campionatele Europene pentru Copii şi Juniori se vor încheia duminică, 26 august, după nouă runde de concurs. La competiţia de la Praga s-au aflat la start 1173 de sportivi şi sportive din 46 de ţări (103 dintre ei au titluri internaţionale). România este reprezentată la toate categoriile de o delegaţie formată din 35 de sportivi şi sportive.

Rezultatele Dariei
Runda 1: 1-0 cu Chantelle Foster (Anglia, Elo 1824)
Runda 2: 1-0 cu Caterina Leonardi (Slovenia, Elo 1884)
Runda 3: 1-0 ci Melinda Varga, campioana Ungariei (Elo 2232, favorita nr.1)
Runda 4: 1-0 cu Nato Imnadze (Georgia, Elo 2030, favorita nr. 13)
Runda 5: 1-0 cu Marja Tantsiura (Elo 2193, favorita nr. 4)
Runda 6: 1-0 cu Nicolas Zapata Irene (Spania, Elo 2197, favorita nr. 3)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.