Sport

Fără bani, nema sport

Anul viitor este unul foarte im­por­tant pentru sportul românesc, con­centrat pe cea mai mare competiție polisportivă a Planetei, Jocurile Olim­pice. Deocamdată, 61 de sportivi români sunt calificați pentru ediția de la Paris, 44 de la canotaj, 17 din alte discipline, însă mai sunt destule în­tre­ceri, turnee la care se distribuie bilete de calificare iar bugetul sportului ro­mânesc este „foarte, foarte mic”, spu­ne președinta ANS, Elisabeta Lipă (foto).

Obligația de a-i susține
„Am cerut un miliard două sute de milioane, am primit 571 de milioane, de lei, bineînțeles, ar fi fost frumos să primim în euro, împreună cu bugetul Comitetului Olimpic și Sportiv Român”, a declarat Elisabeta Lipă.
„Este un buget foarte, foarte mic. Dacă mă raportez la subordonate, unde vorbim de sportivii pe care avem obligația să-i susținem, să-i creștem, pentru că ei ne vor reprezenta în 2028-2032, vă spun așa: pentru subor­do­na­tele noastre, și nu sunt puține, am cerut 650 de milioane și am primit 252 de milioane”, a adăugat ea. „Dar, dar, există și un dar. Am avut o discuție cu premierul României și m-a asigurat că atunci când vom avea nevoie, cu si­guranță că va ajuta Agenția, ca Agenția mai departe să ajute federațiile”, a explicat cvintupla campioană olimpică, îndulcind un pic astfel pastila amară.
„După ce se votează bugetul, cele mai importante federații care sunt în pregătire, cu sportivii care sunt în buza calificărilor, care au nevoie de finan­țare, acele federații vor fi finanțate. Practic nu le va lipsi absolut nimic. Voi face echipă și cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și atunci vom găsi so­lu­țiile cele mai bune ca să ne prezentăm cât mai onorabil la aceste Jocuri Olimpice” a mai spus președinta ANS, Elisabeta Lipă.
Precedentele două ediții ale JO au dus la un minim istoric în evoluția Ro­mâniei, atât în ce privește numărul de medalii, cât și poziția ocupată în cla­samentul națiunilor. La cele două ediții, s-au cucerit câte patru medalii în total, bilanț pe care nu-l mai întâlniserăm din 1952, de la Helsinki. (N. Gavrea)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura