Facturi duble la gaz

Cristina Ghenea

Temperaturile extrem de scăzute din ultima lună au dublat facturile hunedorenilor la gaz. Unii deveni sunt nevoiţi să scoată din buzunare chiar şi peste 700 de lei, pentru a-şi  achita factura curentă.  

Cei care nu mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare şi îşi încălzesc locuinţele cu ajutorul centralelor de apartament pe gaz metan au de plătit facturi uriaşe aferente lunii trecute. „Dacă pe factura precedentă am avut de plătit un pic mai mult de 200 de lei, acum mi-a venit o factură de aproximativ 500 de lei. Iar asta, în condiţiile în care locuiesc într-un apartament cu trei camere. Vecinii mei, care au patru camere, trebuie să plătească vreo 700 de lei”, spune un locuitor al municipiului Deva. Alţii, în schimb, care au încercat să reducă din consum, au majorări mai puţin substanţiale. „Într-adevăr, ultima factură a fost cu 100 de lei mai mare decât precedenta, însă nu am mai avut 23 de grade Celsius în casă, ci maximum 21. Iar în timpul zilei, când nu era nimeni acasă, opream centrala de tot”, spune un alt consumator din judeţul nostru, din municipiul Hunedoara. De altfel, şi cei care şi-au izolat termic locuinţele au reuşit să mai economisească din bani. În schimb, pensionarii sunt disperaţi, căci oricât ar încerca să strângă cureaua, facturile îi costă aproximativ jumătate din pensie. „Dacă numai pe gaz dau 250 de lei şi pe medicamente mai dau 200, aproape că nu mai am din ce trăi. Am o pensie de 600 de lei, iar de la mâncare şi până la întreţinere, toate sunt extrem de scumpe”, a declarat Marinela Suciu, o pensionară din Deva.

Consum mai mare în ianuarie
Potrivit reprezentanţilor E.ON Energie România SA, consumul de gaze naturale este influenţat semnificativ de temperaturile exterioare. „Cu cât temperaturile sunt mai scăzute, cu atât creşte mai mult consumul de gaze naturale. Pe fondul temperaturilor foarte scăzute înregistrate în ultima perioadă, consumul mediu de gaze naturale facturat populaţiei a crescut de la 1,4 MWh/loc de consum, înregistrat în luna decembrie a anului trecut, la circa 1,6 MWh/loc de consum pentru luna ianuarie a acestui an”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN Florentina Maghiar, reprezentant al Departamentului de Comunicare Corporatistă – E.ON România.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.