Fabrica Terpena din Orăştie a fost cuprinsă de flăcări: Incendiu devastator şi numeroase explozii!

Natalia Bumbac

Sediul firmei Terpena din Orăştie, unde se produc uleiuri esenţiale din plante, a ars ieri ca o torţă. Flăcările urmate de explozii au cuprins o clădire cu mai multe etaje, cu o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, după care s-au extins şi la o hală de producţie din vecinătate. Pompierilor le-a fost dificil să localizeze focarul timp de mai multe ore. Un bărbat a fost rănit grav, iar alte patru persoane au fost intoxicate cu fum. Zeci de pompieri cu şapte autospeciale au intervenit pentru stingerea focului, echipajele din judeţ fiind ajutate de pompieri din judeţele Alba, Gorj şi Sibiu.

Flăcări de 10 metri
Autorităţile publice judeţene şi locale au convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la faţa locului aflându-se primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan. Acesta ne-a transmis că situaţia era dezastruoasă, iar primele măsuri luate au fost pentru protejarea oamenilor. Clădirea fabricii este situată într-un cartier industrial, la marginea municipiului Orăştie, înspre Geoagiu, la o distanţă de 700 de metri de o buclă de case rezidenţiale. După câteva ore de la declanşarea incendiului, flăcările ardeau cu o putere devastatoare, înalte de peste 10 metri, degajând o cantitate mare de fum negru. Violenţa cu care se manifesta incendiul a făcut ca intervenţia echipajelor să fie una extrem de dificilă şi periculoasă. Efectivele formate din pompieri, jandarmi şi poliţişti au acţionat în permanenţă pentru a stopa propagarea flăcărilor la celelalte hale din perimetrul fabricii.

Arsuri pe 80 la sută din corp
Din datele oferite de maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, ieri, în jurul orei 19.00, la aproximativ trei ore de la pornirea intervenţiei, în Orăştie s-a activat sistemul de alarmare a populaţiei, în privinţa protecţiei faţă de efectele deflagraţiei. Locuitorii municipiului au fost sfătuiţi să rămână în locuinţe până la stingerea incendiului, să închidă ferestrele şi uşile pentru a nu pătunde fumul şi să nu se deplaseze în zona incendiului. Conform aceleiaşi surse, bărbatul rănit grav, cu arsuri de gradul IV pe o suprafaţă de 80 la sută din corp, a fost dus la UPU Orăştie, fiind luate în calcul variante de transfer la un alt spital. Celelalte patru persoane care au suferit intoxicaţii cu fum au primit îngrijiri medicale la faţa locului.
Ieri seara, până la închiderea ediţiei curente şi după câteva ore de la izbucnirea incendiului, intervenţia echipajelor de urgenţă era în desfăşurare. Cauzele declanşării flăcărilor nu au fost încă stabilite.
Fabrica Terpena din Orăştie, unde lucrau aproximativ 200 de angajaţi, producea uleiuri esenţiale din plante, fiind înfiinţată în urmă cu circa 10 ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare