Expoziţie de artă bizantină la Magna Curia

16 octombrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Ultima Ora

Sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 18.00, la Palatul Magna Curia al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, va fi vernisată expoziţia de artă bizantină: „Patrimoniu contemporan, imaterial, universal”. Vor fi expuse lucrări realizate în tehnica mozaicului, icoane pe panou de lemn, icoane pe sticlă, picturi după manuscrise bizantine, fotografii, care vor prilejui o incursiune în fascinantul univers al artei bizantine sub diversele ei manifestări.
În continuarea evenimentului, membrii grupului „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca vor susţine un concert de muzică bizantină în Sala şemineului, introducând astfel participanţii în lumea muzicii bizantine.
„Titlul expoziţiei exprimă duhul artistic bizantin prin evocarea unei dimensiuni trihotomice, specifică lumii constantinopolitane. Un patrimoniu imaterial este totodată universal, dar mai ales, contemporan, reprezentând, astfel, o necesitate şi un reper pentru exigenţele duhovniceşti ale vremii noastre. Căutarea autenticului este materializată astfel, ea păstrând totodată legat firul tradiţiei, împletit cu contemporaneitatea. Concertul de muzică bizantină va cuprinde atât cântări din cadrul slujbelor, cât şi piese din folclorul bizantin, cu precădere interpretările cântărilor de la curtea imperială, toate acestea pentru a introduce publicul într-o atmosferă inedită, temeluită pe deschiderea spre orizonturile lumii bizantine”, menţionează dr. Sorin Albu, lector universitar la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca.
Evenimentul va fi încununat de Sfânta Liturghie, care se va desfăşura la Biserica Sf. Vasile cel Mare, în data 20 octombrie, de la ora 10.00, precedată fiind de slujba Utreniei de la ora 08.00. Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul „Ioan Damaschin”.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 19 octombrie 2019 – 24 noiembrie 2019, de marţi până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Ea este organizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în colaborare cu Episcopia Devei şi a Hunedoarei, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi Grupul Sfântul Ioan Damaschin din Cluj-Napoca, ea făcând parte din cea de a IX-a ediţie a manifestării intitulate „Zilele Icoanei”.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Concert aniversar Voltaj la Deva

Energie, muzică bună şi hituri ce sigur îi vor face să danseze, asta îi aşteaptă pe vizitatorii Shopping City Deva,...

La Deva se schimbă florile: crizanteme în locul muşcatelor

În această perioadă, cei de la Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva (SPÎGM) vor da culoare urbei, plantând...

Bulina neagră, 17.10.2019

Robert Busuioc, bărbat din Haţeg Pentru că, fiind cercetat penal, în stare de arest preventiv, deoarece a furat doi cai...

Închide