„Exponatul lunii” la muzeul devean

3 mai 2018 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Magdalena Şerban

Cei care vor vizita Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva vor avea ocazia să cunoască la categoria „Exponatul lunii” o nouă piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia, mai exact o icoană pictată în culori tempera pe sticlă, cu reprezentarea „Sfinţilor Constantin şi Elena”.
„A fost realizată de către un autor anonim, pe parcursul secolului al XIX-lea, şi este atribuită unuia dintre cele mai importante centre de iconari din Transilvania, şi anume Mănăstirea de la Nicula, de-a lungul ultimilor ani în spaţiile expoziţionale ale instituţiei noastre fiind prezentate mai multe piese provenind din respectivul centru. Atelierul de la Nicula a dezvoltat o splendidă creativitate artistică de inspiraţie religioasă, răsărită din bogăţia tradiţiei creştin-ortodoxe şi din fantezia pictorilor ţărani români. Cromatica – predominant caldă, cu tonuri de alb, roşu, galben şi verde, redă o atmosferă plană, unde Împăraţii Constantin şi Elena susţin Crucea Aurie, plasată central, care este simbolul Creştinismului. Ei sunt onoraţi pe data de 21 Mai, pentru că au apărat şi au promovat Creştinismul şi Sfânta Cruce. Pictura pe sticlă îşi are originile legate de Bizanţ, iar în Transilvania s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, ca urmare a extinderii meşteşugului de fabricat sticla. Icoanele realizate la Nicula sunt impresionante ca abordare plastică, fiind naive ca reprezentare, dar cu o tematică diversificată. Caracteristicile acestor icoane sunt evidenţiate prin stângăcia voită a redării, primitivismul contururilor şi al desenului, prin simplitatea decorativă a coloristicii şi se disting prin decorurile pictate, ce trasează motive folclorice tradiţionale româneşti”, apreciază reprezentanţii MCDR Deva. De precizat că programul de vizitare este de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. DR.GHEORGHE P.BUDAU spune:

    Nicula, leagănul picturii icoanelor pe sticlă

    Cele mai cunoscute ateliere de pictat icoane pe sticlă sunt cele de la Nicula, Iernuțeni, zona Sebeț – Alba, zona Sibiului, Țara Făgărașului sau Șcheii Brașovului. În Transilovania, primele icoane pe sticlă au fost opera unor zugravi de pictură murală și au fost realizate începând cu a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, pentru împodobirea bisericilor și mai puțin pentru credincioși.

    Cel mai vechi centru de pictură pe sticlă din Transilvania este considerat ce de la Nicula, mănăstire ajunsă vestită după miracolul lăcrimării la 1699, a icoanei realizate de Luca din Iclod. În urma acestei minuni a început pelerinajul la Mănăstirea din Nicula. Tot cu acest prilej țăranii transilvăneni au dorit ca în casele lor să aibă o copie a acestei icoane. Astfel, datorită materialelor ieftine – sticlă, culori și lemn – țăranii deprind meșteșugul picturii pe sticlă de la călugării bătrâni și, probabil, de la pelerinii ce veneau din afara țării. În timp, se dezvoltă o adevărată „școală” de pictură pe sticlă, la Nicula. Membrii familiilor sunt și ei angrenați în realizarea și vânzarea icoanelor pe sticlă – femeile copiau izvoadele și pictau, iar bărbații realizau ramele.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Primarul Devei a fost pe Muntele Athos

Primarul Devei, Florin Oancea (foto mic), a fost săptămâna trecută pe Muntele Athos, reuşind să ajungă pe la 12 mănăstiri...

Anunţ Finanţe 1

Delegaţie de profesori hunedoreni în Turcia

În perioada 26-30 aprilie 2018, o delegaţie formată din şase reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara şi ai Casei Corpului...

Închide