Comunitate

Exponatul lunii iunie la muzeul devean

Magdalena Şerban

Cei care vor vizita Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) vor avea ocazia ca până în ultima zi din iunie să admire „Exponatul lunii”, ce se regăseşte în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia şi reprezintă şapte figurine miniaturale, care redau imaginea unor specii de animale prezente în viaţa cotidiană a comunităţilor preistorice stabilite în jurul Măgurii Uroiului.

Din cele peste 20 de artefacte descoperite în timpul cercetărilor de la Măgura Uroiului, aparţinând reprezentărilor animaliere, au fost expuse şapte piese, cinci dintre acestea având caracteristici specifice taurinelor, iar două fiind apropiate de specia cabalinelor. Potrivit specialiştilor MCDR, reprezentările sau plastica zoomorfă din situl arheologic explorat este identică cu canoanele care existau în epoca fierului (cca. 1100-700 î.Hr.), în centrul şi sud-estul Europei.
…,,Astfel de obiecte miniaturale întruchipează în lut imaginea unor specii de animale precum calul sau taurul. Interpretările şi răspunsurile oferite de arheologie, privind prezenţa unor astfel de figurine în siturile preistorice, au avut în vedere, cel mai frecvent, latura spirituală, pieselor fiindu-le atribuit rolul de idoli sau de amulete. O altă ipoteză subliniază latura economică, plastica zoomorfă redând o parte din speciile de animale crescute şi consumate în interiorul comunităţilor preistorice. În contextul schiţării doar a unor elemente anatomice pe figurinele zoomorfe preistorice, mai recent se consideră că rolul figurinelor a fost acela de jucării, făcând parte din jocul copiilor de acum aproape trei milenii”, precizează arheologii dr. Ioan Alexandru Bărbat şi dr. Antoniu Tudor Marc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura