Experimentul care arată că sacii galbeni pentru colectare separată sunt plini cu… aer. Reciclabilele la control!

10 august 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Oamenilor le e greu să preseze ambalajele reciclabile şi să cureţe resturile de alimente de pe recipiente. Acestea sunt doar două din concluziile unui experiment realizat de o echipă a BRAI CATA SRL, în privinţa colectării separate a deşeurilor. Reprezentanţii companiei de salubrizare au comparat cantitatea de reciclabile strânsă într-un sac galben, de un abonat şi de un angajat al firmei, iar rezultatul a fost şocant: sacul plin al abonatului cântărea de cinci ori mai puţin decât ar fi trebuit, la volumul respectiv.

Alarmaţi de volumul mare de deşeuri reciclabile strâns de la populaţie şi de cantitatea tot mai mică a acestui tip de deşeuri, angajaţii BRAI CATA şi-au monitorizat propriile reciclabile din gospodărie şi au constatat că sacii pe care i-au folosit erau umpluţi doar la 20% din capacitate, după o săptămână de depozitare corectă a deşeurilor, în care PET-urile, dozele metalice, hârtia, plasticul sau cartonul au fost bine presate înaintea depozitării. Cu toate acestea, cantitatea aflată în sac era egală cu cea din sacul plin cu ambalaje nepliate, predat de consumator.
„Într-o săptămână de colectare separată se adună, cu indulgenţă, într-o gospodărie obişnuită, aproximativ un kilogram de reciclabile. Având în vedere că în sacii speciali pot încăpea până la 5 kg de reciclabile, concluzia e cât se poate de evidentă: oamenii refuză să plieze recipientele aruncate, iar noi suntem nevoiţi să colectăm un volum mult prea mare, dar o cantitate chiar şi de cinci ori mai mică decât ar fi normal”, a explicat Eduard Ordean, unul dintre iniţiatorii experimentului.
După două săptămâni de colectare el a reuşit să adune trei kilograme de reciclabile, iar sacul a fost umplut doar pe jumătate. „Ne confruntăm cu această problemă în majoritatea zonelor în care dezvoltăm programe de colectare, separată a deşeurilor. Containerele se umplu cu cel mult un sfert din cantitate şi ajungem să transportăm practic… aer. Acesta este motivul pentru care facem apel la clienţii noştri din toată ţara, să preseze reciclabilele voluminoase înainte de a le introduce în containerele de depozitare sau în sacii galbeni Brai Cata. De asemenea, este foarte important ca ambalajele tetra pak să fie spălate, înainte de a fi pliate, pentru a nu contamina celelalte reciclabile”, a subliniat Bogdan Constantinescu, directorul general al companiei.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina albă, 11.08.2020

Marius Omotă, primarul comunei Ilia Pentru că a reuşit să le facă sătenilor care locuiesc în cele 12 blocuri din...

Oamenii au scos difuzoarele, mesele, băutura şi mâncarea şi au pornit muzica noaptea, în faţa blocului. Chef cu manele în plină stradă, în Hunedoara

Se vede treaba că nu doar în Bucureşti se întâmplă ca unii cetăţeni să sfideze bunul simţ, că legea oricum...

Gura lumii, 11.08.2020

Vorbesc cârcotaşii prin târg că un personaj de pe la noi, implicat în multe scandaluri politice şi nu numai, vrea...

Închide