ActualitateFlash

Evaziunea fiscală ia amploare

Nicoleta Popa

Tot mai mulţi oameni de afaceri hunedoreni recurg la metode mai puţin ortodoxe pentru a-şi spori veniturile. Astfel, poliţiştii s-au confruntat anul trecut cu o creştere substanţială a cazurilor de evaziune fiscală.
Într-o statistică realizată de IPJ Hunedoara, se arată că, în 2009, au fost înregistrate 178 de astfel de infracţiuni, dublu faţă de 2008. Din această cauză, statul român a fost prejudiciat cu aproape 32.000 de lei, fiind implicate 154 de persoane. Majoritatea sunt directori de societăţi comerciale, regii autonome, companii naţionale, societăţi cu capital mixt, conducători ai unor organizaţii nonguvernamentale.

Evazionist la 65 de ani
Iată câteva exemple de cazuri de evaziune fiscală descoperite de poliţiştii hunedoreni. Astfel, doi bărbaţi din Vulcan au fost trimişi în judecată, pentru că, în cursul anului trecut, au comercializat ţigări fără timbru fiscal, prejudiciind bugetul statului, prin neplata accizelor, cu suma de 4.700 de lei. Oamenii legii efectuează cercetări în cazul unui devean, administratorul unei firme de construcţii, deoarece el nu a înregistrat în evidenţele contabile suma de 36.400 de euro. Potrivit anchetatorilor, deveanul a obţinut aceşti bani din avansuri, pentru lucrările pe care urma să le execute. Un alt exemplu este cel al unui bărbat de 65 de ani din Şoimuş, administratorul unei societăţi comerciale, cercetat, deoarece nu a evidenţiat în contabilitate toate operaţiunile comerciale derulate.

Înşelătorii cu firme fantomă
Domeniile în care se săvârşesc cel mai frecvent astfel de infracţiuni sunt comercializarea tutunului şi produselor din tutun, alcoolului, legumelor şi fructelor, dar şi în domeniul construcţiilor.
„Evaziunea fiscală se manifestă cel mai adesea prin neînregistrarea în totalitate sau în parte a veniturilor realizate, înregistrarea de cheltuieli fictive, în- deosebi sub aspectul prestărilor de servicii. De cele mai multe ori, se recurge la nedeclararea tuturor tranzacţiilor realizate. În astfel de activităţi sunt implicate, de regulă, firme fantomă, care nu funcţionează la sediul declarat”, a spus subinspectorul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura