Actualitate

Era să surzească, din cauza copiatului

Dana Istudor

O elevă din municipiul Vulcan a ajuns la Urgenţă, după ce n-a mai putut să-şi extragă din ureche o cască, cu ajutorul căreia a copiat la o teză. Fata, de 16 ani, a cumpărat cu 50 de euro, de pe Internet, o cască minusculă, care se lipeşte pe timpan şi cu ajutorul căreia putea auzi de la un complice aflat în afara clasei, toate rezolvările la examen, fără să înveţe.

Risca să-i perforeze timpanul

Numai că, după examen, adolescenta s-a trezit că nu-şi mai poate scoate dispozitivul din ureche şi a început să aibă dureri. Speriată, a ajuns la Spitalul municipal Vulcan, unde a cerut ajutorul medicilor. Tânăra putea rămâne în orice moment nenorocită pe viaţă, deoarece dispozitivul îi putea perfora timpanul. „A fost destul de complicat, deoarece difuzorul era lipit de timpan. A trebuit efectuată o spălătură şi apoi am extras casca din ureche cu ajutorul unei pensete”, a declarat dr. Mihai Preda, de la Spitalul din Vulcan, care a reuşit să-i salveze tinerei auzul.

Nu există fir între cască şi telefon

Dispozitivele de copiat, inspirate din filmele cu spioni, abundă pe Internet şi mulţi elevi le cumpără, pentru a nu mai învăţa la examen, chiar dacă ar putea rămâne surzi pe viaţă. Cei care vând astfel de produse susţin însă că nu sunt periculoase, în ciuda faptului că există cazuri în care utilizatorii au fost răniţi grav. „Cum funcţionează? Foarte simplu. Se pune o cască în ureche, ce se va fixa pe timpan. Se ataşează un colier în jurul gâtului şi apoi se conectează la telefon. Nu există fir între cască şi telefon. Cât timp funcţionează? Garantat, şase ore, cu o baterie alcalină de 9V. (…) Noi dispunem de un sistem 100 la sută nedetectabil, cip care nu poate fi detectat”, îşi laudă produsul, fără a spune nimic de riscuri, unul dintre comercianţi. În plus, cei care folosesc asemenea dispozitive de copiat, dacă sunt prinşi în examen, pot fi traşi la răspundere chiar şi penal.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura