ActualitateFlash

Episcopia Devei şi Hunedoarei câştigă un prim proces împotriva deţinătorilor mărcii ”Părintele Arsenie Boca”

Natalia Bumbac

Episcopia Devei şi Hunedoarei a câştigat un prim proces împotriva unor persoane şi firme care deţin marca înregistrată ”Părintele Arsenie Boca”. Este vorba de dosarul în care Episcopia a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale pentru conservarea dreptului de folosinţă a imaginii Părintelui Arsenie Boca, supranumit Sfântul Ardealului.

Decizia este definitivă
Cererea a fost respinsă în prima instanţă, la Tribunalul Bucureşti. Această decizie a fost atacată cu apel, iar hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este favorabilă Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi Mănăstirii Prislop. ”Admite apelul formulat de apelantele reclamante. Constată că reclamantele sunt îndreptăţite la folosirea numelui Părintelui Arsenie Boca şi a imaginii acestuia, exclusiv ca atribut de identificare a persoanei menţionate, în cadrul săvârşirii actelor comerciale cu produse (cărţi, pandantive, amulete, suveniruri, obiecte de cult, icoane etc) ce poartă numele şi imaginea în discuţie. Vremelnică, până la soluţionarea cauzei ce face obiectul dosarului nr. 19485/3/2018, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Definitivă”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti.

”Comercianţii nu au acest drept”
De precizat că Episcopia Devei şi Hunedoarei a deschis două dosare împotriva pretendenţilor asupra drepturilor de folosire a aşa-zisei mărci înregistrate ”Părintele Arsenie Boca”. Aceştia sunt Diana Talpoş, Şandor (Alexandru) Andor şi firma Pulse Escape SRL. Primul proces este cel câştigat de Episcopie, fiind judecat în regim de urgenţă. Urmează un al doilea proces cu aceleaşi părţi, în care Episcopia a cerut ca marca deţinută de pârâţi să nu-i afecteze în nici un fel drepturile asupra imaginii ieromonahului. ”Ne bucurăm. Este o decizie a instanţei corectă, legală şi temeinică. Acum este definitivă, urmând ca litigiul pe fond să-şi urmeze cursul. Ordonanţa preşedinţială este o procedură de urgenţă, valabilă până la dezlegarea pricinii pe fond, în care am cerut ca această marcă pe care o au ei să nu fie opozabilă bisericii. Îşi pot păstra marca, dar să devină inopozabilă faţă de biserică. Biserica să poată pe mai departe să folosească numele şi persoana Părintelui Arsenie”, a explicat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Acesta a mai spus că decizia instanţei are efecte doar în ceea ce priveşte drepturile Episcopiei de folosire a imaginii ieromonahului şi nu priveşte persoanele private care comercializează obiecte de cult cu chipul Părintelui. ”Nici până acum comercianţii nu aveau acest drept. Din păcate, aceşti comercianţi nu respectă Legea 103, care reglementează activităţile comerciale”, a conchis preotul Miricescu.

A chemat poliţiştii la mănăstire
Reamintim că la finele anului trecut, Andor Şandor, reprezentant al companiei englezeşti Additional Worldwide Care Services, anunţa că este deţinătorul legal al drepturilor de proprietate asupra mărcii ”Părintele Arsenie Boca”, dar şi asupra altor mărci care conţineau numele ieromonahului, înregistrate la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO). Bărbatul le-a cerut celor care se folosesc de ele să intre în posesia unei licenţe din partea firmei sale. Arădeanul Daniel Gheorghe, prin firma Pulse Escape SRL, este deţinătorul licenţei asupra brand-ului „Părintele Arsenie Boca” în România. Cu câteva luni în urmă, tânărul a provocat mai multe scandaluri la poarta Mănăstirii Prislop, acolo unde este înhumat Arsenie Boca, a chemat poliţiştii cerându-le să ridice obiectele de cult puse în vânzare de comercianţi, dar şi de mănăstire, reclamaţiile arădeanului fiind obiectul unor dosare penale deschise de poliţişti.
Contactat ieri, pentru a-i cere un punct de vedere vizavi de hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia, Daniel Gheorghe a declarat că nu aflase conţinutul deciziei şi că va reveni cu un comunicat în cursul zilei de astăzi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura