Comunitate

Energeticienii şi minerii se pot pensiona mai devreme. Legea a fost promulgată

E oficial, energeticienii disponi­bi­li­zați de la Termocentrala Mintia pot să se pensioneze înainte de vârsta stan­dard. Mulți dintre ei au acționat în instanță Ministerul Muncii, deoa­rece nu le acceptase dosarele de pensie. Acum, lucrurile s-au lămurit și toată lumea e fericită.

Asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale
Preşedintele Klaus Iohannis a pro­mulgat, miercuri, legea pentru comple­tarea art. 30 din Legea nr. 263/2010 pri­­vind sistemul unitar de pensii pu­blice, transmite Administraţia Prezidenţială.
Actul normativ promulgat ieri de către şeful statului are ca obiect de re­glementare recunoaşterea perioa­de­lor anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă pentru activităţile de pro­ducţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei elec­trice şi extracţiei cărbunelui, astfel încât persoanele angajate la aceste locuri de muncă să poată beneficia de reducerea vârstei standard de pen­sio­nare. „Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin.(1) lit.i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei an­te­rioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”, arată legea promulgată.
„De prevederile art.30 alin. (4) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modifi­că­rile şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au des­chis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi. (2) Drepturile de pensie recalculate con­form alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost de­pusă solicitarea. (3) În situaţia în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos”, mai indică sursa citată.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura