Energeticienii din Deva au blocat, ieri, de două ori DN7: Protest de amploare la Termocentrala Mintia

02 protest mintia (1)Natalia Bumbac

Salariaţii de la Termocentrala Mintia au declanşat, ieri dimineaţă, un protest spontan, care s-a transformat într-o acţiune complexă, cu blocarea şoselei Deva-Arad, declararea grevei foamei şi proteste în incinta unităţii.

Nu vor reducerea săptămânii de lucru
Protestul a început la ora 7.30, când la chemarea liderilor sindicali, aproximativ 500 de salariaţi s-au adunat în faţa termocentralei. Energeticienii sunt nemulţumiţi de unele prevederi cuprinse în noul Contract Colectiv de Muncă (CCM), semnat de Sindicatul Muntele din Valea Jiului, sindicat care i-a reprezentat în negocierile cu administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) pe mineri, dar şi pe energeticienii de la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Energeticienii consideră că din noul CCM au fost eliminate o serie de drepturi, şi au fost incluse unele prevederi care îi dezavantajau vădit pe salariaţi. În primul rând, pe energeticienii de la Mintia îi nemulţumeşte reducerea programului de muncă, de la cinci, la patru zile pe săptămână, fapt care ar duce implicit la scăderi salariale. De aceea, ei cer revizuirea respectivului CCM, care a intrat în vigoare de la 1 august a.c., odată cu înregistrarea lui la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara. De altfel, sindicatul de la Mintia a şi contestat noul CCM, la ITM Hunedoara, chiar în ziua înregistrării lui. De asemenea, protestatarii cer şi demisia administraţiei CEH.

Liderul sindicaliştilor a intrat în greva foamei
Pentru ca administraţia CEH să ia în serios protestul lor, energeticienii au blocat timp de o jumătate de oră DN7 Deva-Arad, prin realizarea unui cordon viu, protestatarii plimbându-se permanent pe trecerea de pietoni aflată în dreptul staţiei de autobuz de la şosea. Iar liderul sindical de la Termocentrala Mintia, Ionel Ticula, a recurs la un gest extrem, declarând că a intrat în greva foamei de luni dimineaţa şi va continua până când vor fi luate măsurile necesare pentru a soluţiona nemulţumirile angajaţilor. Tot el a mai declarat că există pe masa guvernanţilor un proiect prin care sistemul energetic din Hunedoara ar putea deveni eficient şi chiar profitabil.

Negocierile au fost amânate
Ca urmare a acţiunii de protest a energeticienilor de la Mintia, Consiliul de Administraţie al CEH s-a întrunit la Bucureşti într-o şedinţă, pentru a analiza situaţia şi a decide măsurile necesare. Conform declaraţiilor preşedintelui Federaţiei Energetice, Ioan Pisc, prezent la şedinţa din Bucureşti, luarea deciziilor a fost amânată pentru zilele următoare. „Şedinţa care a avut loc astăzi s-a încheiat fără a fi luate decizii în legătură cu revendicările protestatarilor. Pentru a fi supuse dezbaterii punctele respective de pe ordinea de zi, ar fi fost necesară prezenţa ministrului Economiei, Constantin Niţă, care la momentul de faţă nu se află în ţară. Încercăm să găsim soluţii de eficientizare a sectorului energetic din Hunedoara, fără a afecta drepturile salariale ale angajaţilor. Noi ne dorim să punem pe picioare acest domeniu, nicidecum să îngropăm sistemul energetic din Hunedoara. Există soluţii care ar putea duce la performanţă în acest sector”, ne-a declarat Ioan Pisc.

Protestele vor continua şi astăzi
Aşa cum au anunţat, protestatarii de la Mintia vor continua protestele până în momentul în care le vor fi îndeplinite cerinţele. În cursul zilei de ieri, acţiunile de protest au fost reluate, salariaţilor din schimbul trei, alăturându-li-se şi cei din schimbul întâi. Energeticienii au blocat, din nou, DN 7 Deva – Arad, iar protestele vor fi reluate în dimineaţa zilei de astăzi. Potrivit viceliderului sindical Iordan Neamţ, astăzi la Mintia vor fi prezenţi prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, şi deputatul PSD Laurenţiu Nistor, care vor discuta cu liderii sindicali şi cu reprezentanţi ai administraţiei despre situaţia de aici şi revendicările energeticienilor, pentru a le prezenta guvernului.

5 comentarii la „Energeticienii din Deva au blocat, ieri, de două ori DN7: Protest de amploare la Termocentrala Mintia

 • 5 august 2014 la 10:41
  Legătură permanentă

  Baieti vremea termo-mineritului a cam trecut. Pa. Protectia sociala nu va permite blocarea drumurilor cand vi se scoala. Din pacate industria nu cere curentul si carbunele vostru. Si nu vad ce vina avem noi ceilalti sa va suportam. Asa ca reconversia fratilor.

 • 5 august 2014 la 11:40
  Legătură permanentă

  sunt cu totul de acord cu Management Energetic – fierotania aia trebuie inchisa de mult. La Mintia se produce scump, se vinde scump si salariile sunt destul de mari tinand cont de productivitatea centralei.
  Baietii va inchid astia in curand.+

 • 5 august 2014 la 20:18
  Legătură permanentă

  Aici s-a ajuns(vezi coment-urile de mai sus).Dezbina(prostii)si apoi faci ce vrei cu ei(tot cu prostii).

 • 6 august 2014 la 1:56
  Legătură permanentă

  sta-ti flexati nu se inchide nc. spre dezamagerea voastra m ai sugem mult

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.