FlashPolitica si administratie

Energeticienii de la Termocentrala Mintia, din protest în protest

Adriana Năstase

Ieri, aproximativ 200 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au declanşat un protest spontan, ei fiind nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit avansurile la salariul pe luna decembrie. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a încercat să dezamorseze acest conflict prin discuţii cu oamenii.
Potrivit preşedintelui Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara“, Cristian Iştoc, la protest au luat parte salariaţi din schimbul de noapte şi cei din tura de dimineaţă, membri ai ambelor sindicate de la termocentrală. Activitatea de producţie nu a fost afectată. „Administratorul special al CEH, Cristian Roşu, a spus că restanţele salariale vor fi achitate în cursul zilei de luni sau marţi, cel mai târziu“, a declarat liderul sindical.
După ce au discutat cu angajaţii în cantina termocentralei, reprezentanţii administraţiei au continuat negocierile cu cele două sindicate: Sindicatul „Solidaritatea” Hunedoara şi Sindicatul Liber Independent Electrocentrale (SLIED) Deva.
Sindicatul „Solidaritatea” Hunedoara a solicitat vineri, 3 ianuarie, intervenţia guvernului în analiza situaţiei economice de la Termocentrala Mintia, conducerea organizaţiei sindicale atrăgând atenţia asupra lipsei unui stoc de cărbune pentru perioada de iarnă, ceea ce afectează producţia de energie electrică, dar şi plata drepturilor băneşti.
Potrivit liderului Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara, Cristian Iştoc, sindicaliştii aşteaptă, în această săptămână, un răspuns de la guvern în ceea ce priveşte implicarea acestuia în găsirea de soluţii pentru continuarea activităţii Termocentralei Mintia.
„Dacă nu primim nici un răspuns până lunea viitoare, atunci vom opri activitatea“, a spus liderul sindical. Pe de altă parte, Sindicatul „Muntele“, reprezentativ în cadrul CEH, a anunţat ieri că ministrul Economiei, Virgil Popescu, va trimite Corpul de control la sediul Complexului pentru a verifica motivele din cauza cărora avansurile la salariile pe luna decembrie au fost plătite doar pentru o parte dintre angajaţi.
Sindicaliştii menţionează că un protocol semnat între administraţia CEH şi Sindicatul „Muntele“ stabilea ca drepturile băneşti să fie achitate către toţi angajaţii pe data de 3 ianuarie şi nu diferenţiat, pe 3 şi 7 ianuarie, cum s-a întâmplat.
„Această acţiune (vizita Corpului de control – n.r.) are ca scop investigarea cauzelor care au adus CEH în ipostaza de a nu putea plăti toţi angajaţii la data stabilită prin protocol“, se menţionează într-un comunicat al Sindicatului „Muntele“. Referindu-se la verificările Corpului de control al ministrului Economiei, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara“ şi-a exprimat speranţa că acestea vor avea o finalitate practică în mai multe direcţii, cum ar fi lipsa unui stoc de cărbune la Termocentrala Mintia sau separarea CEH în două entităţi. „Orice control asupra activităţii CEH este binevenit, dar sperăm să aibă şi o finalitate practică. Am fi bucuroşi să aflăm de ce nu s-a constituit stocul de cărbune pentru iarnă, când vor fi aplicate prevederile Legii 222/2019 privind separarea activităţii CEH sau de ce nu s-a dorit plata sumei de 6.000 de lei pentru testele efectuate de ICEMENERG la cărbunele din Indonezia, sărac în sulf (care ar permite funcţionarea termocentralei fără alte investiţii în instalaţiile de desulfurare, n.r.)“, a menţionat Iştoc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura