Enduro împletit cu folclor, la Băița

Magdalena Șerban

Peste week-end (8-10 octombrie), la Băița s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Gol­den Mountain Enduro (Finala Cam­pio­na­tului Național de Hard Enduro), acțiune cu rol major în promovarea zonei prin atra­gerea unor participanți și susținători din toată țara, precum și din străinătate. Toto­dată, acest prilej a adus comunității și un fru­mos spectacol de muzică populară ofe­rit de administrația publică locală.

Mulți cai putere, motoare turate la maxim și adrenalină
Golden Mountain Enduro este o com­pe­tiție a cărei primă ediție a avut loc în 2018, în zona auriferă a Munților Apuseni. Dacă Er­zberg Rodeo din Austria se desfășoară pe mun­tele de fier, organizatorii hunedoreni
și-au dorit să pună la cale un campionat pe muntele de aur. Tabăra moto este așezată, an de an, pe locul unde au loc târgurile de toamnă în Băița. Încă de la bun început, Golden Mountain Enduro a promis să fie una dintre întrecerile de marcă ale acestui sport deloc ieftin, dar care solicită nu doar bu­zunarul, ci și rezistența fizică și spiritul de oțel al participanților. La startul din anul cu­rent s-au prezentat motociliști din România, dar și din străinătate, cu toții apreciind duri­ta­tea traseului care nu doar că a făcut dife­ren­ța la final, ci pe tot parcursul s-a men­ți­nut la acceași intensitate și prag de provocare. Au concurat clasele: A, B, C, FETE și Vete­rani. La buna desfășurare a evenimentului, pe lângă Clubul Moto Haita din Deva și Fe­derația Română de Motociclism, o con­tri­bu­ție deosebită a avut-o și conducerea co­mu­nei Băița. “Pentru noi este o oportunitate de a ne face cunoscute meleagurile cu tot ce au ele specific, de la frumusețea și dărnicia na­turii și până la ospitalitatea localnicilor și is­to­ricul întregului areal. Ne-a dat Dumnezeu o bogăție de peisaje și ne-a binecuvântat cu multe daruri la care alții doar visează. Mă bu­cur să constat că la această competiție, în ciu­­da valului al patrulea de pandemie COVID-19 și a restricțiilor în vigoare, au luat parte foarte mulți pasionați ai sportului cu motorul, chiar dublu ca număr, comparativ cu 2020. Vor­bim de un total de peste 160 de participanți, dintre care au ajuns chiar și din state ca Aus­tria, Cehia, Polonia, Ungaria, Germania sau Danemarca. Ca măsură obligatorie s-a im­pus testarea rapidă. În ce ne privește, pentru ca lumea să se simtă și mai bine, ne-am gândit să contribuim la crearea unui cadru reprezentativ pentru români, în general, și anume cel în care cântecul popular ne uneș­te și ne prezintă precum o definitorie carte de vizită celor care încă nu ne cunosc foarte bine și fac parte din alte culturi. Din pro­gra­mul artistic pus în scena de la halta Băița, vi­neri după-masa, au evoluat îndrăgiți inter­preți așa cum sunt Lavinia Zselnyan, Milica Marean, Cristina Drăgulescu, Răzvan Mi­ho­nesc, Cosmin Gheban și Formația Dragas. Mul­țumesc tuturor pentru prezență, mulțu­mesc celor implicați în organizare și aștept cu interes următoarea ediție. Să ne revedem cu drag și cu bine”, a apreciat primarul din Băița, Damian Diniș.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.