Actualitate

Eliberarea criminalei a stârnit controverse

Adriana Năstase

Eliberarea condiționată a fostei stu­dente Carmen Șatran (foto), ex-Bejan, supranumită „Studenta cri­minală”, condamnată pentru că în 2009 a ucis și tranșat un bărbat, îm­preună cu un hunedorean, a stârnit controverse. Decizia instanței de punere în libertate nu a fost atacată de șeful Parchetului Gherla.

Și-a primit lecția
În timp ce unii internauți sunt de par­tea ei și spun că a plătit pentru fap­tele sale, alții au postat mesaje pe pagina de socializare Facebook în care se arată mirați: „13 ani e puțin, deoarece viața unui om valorează mult mai mult. Nu trebuia să scape atât de ușor”. Pe de altă parte, sunt și voci care susțin că fosta studentă „și-a primit lecția” și că a avut „suficient timp să regrete fapta comisă”, iar de acum să se gândească la viitor.

Pedeapsa a fost de 19 ani şi 8 luni
Aceste comentarii vin după decizia de punere a sa în libertate: „Admite propunerea formulată de Comisia de liberare condiţionată şi în consecinţă: Dispune liberarea condiţionată a per­soanei private de libertate SATRAN CARMEN, condamnat la pedeapsa de 19 ani şi 8 luni închisoare prin sentinţa penală nr. 144/2014 a Tribunalului Arad, pe data rămânerii definitive a sentinţei”, este decizia în baza căreia Carmen Șatran a ieșit din pușcărie.

A rămas însărcinată
Surse din cadrul Administrației Na­ționale a Penitenciarelor au dezvăluit că tânăra a fost pusă în libertate la trei zile după hotărâre, fiindcă procurorii nu au contestat decizia. Prim-pro­cu­rorul Matei Dima a explicat că, în opi­nia sa, tânăra ar fi trebuit să iasă de mai mult timp, însă colegii săi au con­testat de fiecare dată hotărârile ins­tan­ței, ca să o țină în pușcărie pe cri­mi­nală. În timpul detenției Carmen a rămas insărcinată cu Claudiu Șatran, însă copilul a murit la naştere, din cau­za unor malformaţii. Potrivit me­di­cilor, fetiţa s-a născut fără mâini, abia respira şi avea malformaţii la creier. Cu doar o lună înainte de a naşte, Carmen Bejan s-a căsătorit, în Pe­ni­tenciarul Arad, cu fostul deţinut Claudius Şatran, tatăl copilului. În anul 2020 a obţinut o schimbare a re­gi­mu­lui de detenţie, ajungând să be­ne­ficieze de regim deschis, cel mai lejer regim de executare a unei pedepse. Practic, odată cu trecerea în regim des­chis, Carmen Şatran putea ieși în fiecare zi, fără supraveghere, pentru a merge să lucreze timp de opt ore.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura