ActualitateFlash

Elevii refuză vaccinul împotriva gripei porcine

04 hpv-vaccin

Nicoleta Popa

Elevii hunedoreni refuză să se vaccineze împotriva virusului A H1N1. Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a cerut unităţilor şcolare din judeţ, liste cu numele elevilor ai căror părinţi sunt de acord ca aceştia să fie vaccinaţi. De la primele semne, se pare că majoritatea se declară împotriva măsurii.

Informaţii de pe Internet
Elevii Liceului Teoretic Traian din Deva au refuzat vaccinarea împotriva gripei porcine. Din 385 de elevi cu vârsta peste 16 ani, doar 11 vor fi imunizaţi. Potrivit inspectorului şcolar general, Alexandru Lăutaru, diriginţii claselor i-au întrebat pe părinţi dacă vor ca elevii să fie vaccinaţi împotriva virusului A H1N1, dar în mare parte, aceştia au spus nu. „Refuzul părinţilor se datorează în mare parte mesajelor venite pe Internet, despre posibile efecte secundare ale vaccinului, dar care nu au nici un suport ştiinţific. În plus, o parte din vină o are şi mass media, care în loc să încurajeze această măsură de prevenire, a promovat părerile celor care sunt împotriva acestui vaccin”, a declarat inspectorul şcolar general. O situaţie asemănătoare se regăseşte şi la Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny“ din Simeria. Aici, din cei 57 de elevi chestionaţi, doar 11 au fost de acord cu administrarea vaccinului.

Nu este obligatoriu
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara spun că elevii nu sunt obligaţi să îşi facă vaccinul, iar părinţii care refuză administrarea acestuia nu pot fi sancţionaţi. „Vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său. În ceea ce priveşte reacţiile secundare înscrise pe prospect, acestea sunt similare celor ale vaccinului contra gripei sezoniere, adică roşeaţă la locul injectării, uşoare stări febrile şi, la persoanele sensibile, alergii minore”, a precizat dr. Cecilia Birău, directorul adjunct al DSP Hunedoara.
După administrare, elevii vaccinaţi vor fi supravegheaţi de către medicul şcolar timp de 15-20 minute, în vederea prevenirii apariţiei unor reacţii adverse postvaccinale şi pentru acordarea asistenţei medicale în caz de nevoie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura