Actualitate

Elevii din Lăpugiu de Sus, la şcoală, după o săptămână

Livia Botici

Pentru elevii din comuna Lăpugiu de Sus, noul an şcolar începe doar de astăzi. Asta, nu pentru că ei ar fi mai deosebiţi decât ceilalţi şcolari, ci din cauză că părinţii lor nu i-au lăsat să meargă la şcoala din satul Ohaba, acolo unde au fost repartizaţi. Pentru ca elevii să poate avea parte de educaţie, Inspectoratul Şcolar Hunedoara a făcut o concesie şi le-a dat voie părinţilor să-şi înscrie copiii la şcoala din Dobra.

Nu au fost deloc la cursuri

Începând cu data de 13 septembrie, 23 de elevi de clasele V-VIII, din satul Lăpugiu de Sus, au mers zilnic la şcoala din localitate, cu toate că acolo nu se mai fac ore. „Ar fi trebuit să înveţe la Ohaba, dar nu i-am lăsat şi, în fiecare zi, au stat în curtea şcolii din

Lăpugiu de Sus”, a spus mama unui elev. Ieri dimineaţă, însoţit de primarul comunei, un grup de părinţi s-a prezentat la Inspectoratul Şcolar, pentru negocieri privind locul în care vor învăţa copiii lor de acum încolo. Surprinzător, cu toate că nu au fost de acord ca elevii să parcurgă drumul până la Ohaba, spunând iniţial că este prea lung, părinţii au propus ca micuţii să fie transferaţi la şcoala din Dobra, care se află la distanţă de mai bine de 10 kilometri de satul lor. „Poate, dacă ne-ar fi anunţat din timp că şcoala din satul nostru se va închide, atunci am fi fost de acord să înveţe acolo. Aşa, pentru că nu ni s-a spus decât înainte cu o zi de începerea anului şcolar, nu suntem de acord sub nici o formă să ne trimitem copiii la Ohaba”, spune un alt părinte.

„Îi lăsam şi la Deva, numai să meargă copiii la şcoală”

La finalul discuţiilor dintre părinţi, primar şi inspectorul şcolar general, decizia a fost luată. Copiii vor învăţa în şcoala de la Dobra. Vom da primăriei din comună încă un microbuz, cu care să poate transporta elevii la şcoala din Dobra. „Vor fi probleme cu reîncadrarea normelor pentru profesori, dar pentru ca aceşti elevi să înceapă şcoala, trebuie să facem orice. I-aş fi lăsat să meargă şi la Deva, numai să aibă parte de educaţie. Asta este cel mai important. Oricum, au pierdut mai bine de o săptămână de cursuri. Sper să nu mai apară şi alte probleme”, a declarat Alexandru Lăutaru, inspectorul şcolar general. Pentru ca elevii să fie transportaţi la Dobra, o parte din motorina necesară pentru microbuz va fi suportată de către primărie, iar restul, din buzunarele părinţilor. În cazul în care părinţii nu ar fi colaborat cu Inspectoratul Şcolar şi ar fi insistat pentru redeschiderea şcolii din satul lor, exista riscul ca Protecţia Copilului să intervină, întrucât dreptul copiilor la educaţie era încălcat chiar de către părinţii acestora, prin refuzul de a-i trimite la cursuri.

4 comentarii la „Elevii din Lăpugiu de Sus, la şcoală, după o săptămână

  • Acest judet a luat masuri drastice in privinta scolilor sale:inchidere ,unire si altele cum nu au fost in alte judere.Vina o poarta Inspectoratul Scolar

  • Pot sa-i trimita la Geneva, ca tot analfabeti raman. Vai de capul lor lapugeni!!!!

  • auzi ba la tn..poti sa sti ca lapugeni iii ceva d capu lor:@

  • Larisa, nici de capul tau nu e nimic..Ce vrea sa insemne iii?

    Probabil ai vrut sa spui ceva de genul. Sa stii ca e ceva de capul lapugenilor…

    Parca suna altfel…nu ?
    A naibi gramatica !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura