Comunitate

Ecologizarea platformei siderurgice a intrat în linie dreaptă

Magdalena Şerban

După ce în luna februarie, cele opt coşuri de fum, înalte de aproximativ 100 de metri, de pe platforma combinatului siderurgic din Hunedoara, au fost puse la pământ, le-a venit rândul şi celor trei, din zona Cocserie şi Furnalului nr. 4. Acesta din urmă, construit în 1989 şi nedat în folosinţă, s-a stabilit că nu va fi demolat, dar din cauza fisurilor descoperite, nu a scăpat nici el.
 

Românii i-au înlocuit pe nemţi
Metoda de demolare a fost, la fel ca în cazul celor precedente, piconarea. „Am ales varianta de demolare prin piconare, deoarece este un procedeu mult mai sigur. Se putea face şi prin detonare de explozibil, însă, procedura era una periculoasă. În continuare, vom lucra la proiectul de ecologizare, pentru cele 20 de ha din această zonă (cocserie). Acum, chiar dacă la suprafaţă nu se mai văd rezultate considerabile, asta nu înseamnă că nu se lucrează. Suntem la faza de fundaţii, iar cei care execută lucrările sunt, începând cu acest an, muncitori români, comparativ cu anii trecuţi, când austriecii şi nemţii au fost principalii prestatori. Este îmbucurător pentru comunitate, fiindcă, în acest fel, s-au creat şi locuri de muncă. Se pare că motivaţiile ţin şi de costuri, firma-prestatoare reducându-şi, în acest fel, cheltuielile cu cazarea, transportul şi diurna. Un alt motiv ar fi că muncitorii străini lucrau doar trei săptămâni, în cadrul unei luni, apoi, câte o săptămână, erau liberi, fiind înlocuiţi tot de români. Ai noştri au furat meserie şi nu oricum, ci una de calitate, ţinând cont că avem un avans de şase luni faţă de graficul standard de execuţie”, spune Gheorghe Cical, directorul societăţii Eco Sid SRL, cea care realizează, cu sprijinul Consiliului Local Hunedoara,  procesul de ecologizare a fostei platforme industriale.

 

Încă puţin… până la anul
Cum până în prezent s-a lucrat foarte bine, se ştie cu exactitate când se vor finaliza lucrările. „Putem spune că vom încheia totul în vara anului viitor. Firma contractată din România, să execute demolarea clădirilor şi excavarea fundaţiilor, în colaborare cu o firmă germană, a început lucrările în luna ianuarie 2010. S-au mişcat repede, ceea ce este în avantajul nostru. Tot ei vor valorifica betonul, cărămizile, structurile metalice, fierul şi toate resturile ce derivă din procesul de demolare, ceea ce semnifică pentru Eco Sid şi încasarea de la aceştia, a unei sume consistente, de mare folos pentru finanţarea lucrărilor ulterioare. Avem planuri mari pentru Hunedoara:  după  ecologizarea totală a celor 138 de ha, urmează ca suprafaţa să fie împărţită în trei zone, respectiv prima zonă, destinată istoriei şi turismului, în imediata vecinătate a Castelului Corvinilor, cea de-a doua va fi una rezidenţială, iar cea din urmă va fi una semiindustrială, fără factori poluatori, fiind situată în vecinătatea Parcului Industrial, unde activitatea se va axa pe crearea de depozite de mărfuri, ceea ce va include,
bineînţeles, şi crearea de locuri de muncă. Între aceste zone, va fi interpusă multă verdeaţă şi se vor pune bazele unui parc de agrement”, a precizat directorul Gheorghe Cical, în încheiere.

6 comentarii la „Ecologizarea platformei siderurgice a intrat în linie dreaptă

  • fara cuvinte, trist, foarte trist ceea ce se intampla, nu cred ca mai au rost comentarii de orice fel,… s-a distrus industria hunedoreana, o industrie infloritoare, o industrie care asigura 30.000 locuri de munca doar la noi in oras plus alte cateva mii de locuri de munca la nivel national la fostii parteneri,.. acum ne bucuram pentru cateva locuri de munca infiintate pentru demolare, ne „bucuram” ca se va face un parc „semiindustrial” (?!?!), ca se vor construi depozite ceea ce inseamna „locuri de munca”… pai astea sunt locuri de munca???!? nu va este rusine sa mai vorbiti?? s-au desfiintat 30.000 locuri de munca in aproximativ 5 ani ( aici vorbesc de cei 20.000 angajati ai combinatului siderurgic, de angajatii ICSH, de angajatii de la minele de fier) …si in loc nu s-a facut nimic, au aparut cateva firme mici si vreo 2-3 firme straine, care insumeaza cateva mii de locuri de munca,.. vreo 2-3000 .. nu se mai creaza valoare adaugata mare la produsele obtinute in acele mici fabrici care exista in momentul actual, nu este o munca calificata si inalt calificata cum era in siderurgie, nu e un aport de tehnologie cum era in siderurgie… deci nu se poate vorbi de dezvoltare durabila atunci cand s-a distrus industria, cea care folosea munca inalt calificata si un aport foarte mare de tehnologie si s-a inlocuit cu mici fabrici producatoare de cablaje, de tricotaje, etc, care folosesc munca necalificata… ce dezvoltare sa fie atunci cand noi distrugem otelarii si laminoare si facem in loc depozite???… pacat ca ati distrus generatii intregi, incepand cu cea actuala care a suferit enorm din cauza privarii dreptului la munca,.. cei vinovati de genocid vor plati, daca nu in fata noastra, a celor multi care am suferit, am patimit, am fost privati de dreptul la munca si in final de dreptul la viata pentru ca nu ni s-au oferit alternative, doar plecarea din aceste locuri sau sa murim de foame.. in fata lui Dumnezeu vor plati cu siguranta,..

  • Domnule fost, sa intrebati pe cei care au fost directori in vremea cand se dezbatea oportunitatea inchiderii fluxului primar cum au facut referatele. Toti, fara exceptie, au scris ca nu se justifica economic si ca se poate face muzeu. Sefii de grupe tehnice au procedat la fel. In fata acestor referate nici sindicatul nu a putut sa se opuna. Este tardiv si neserios sa dam vina pe unii si pe altii acuma. Soarta siderurgiei a fost hotarata de Nastase cu clica lui.

  • intocmai de acord, bineinteles ca soarta siderurgiei hunedorene si nu numai a fost hotarata de nastase si ceilalti „oameni politici” care erau la putere la vremea respectiva,.. de fapt atunci cand s-a inchis fluxul primar nici macar nu era nastase,.. era guvernarea cdr-ista,.. nastase a privatizat Combinatul nostru dar l-a facut in interese proprii probabil, ca altfel nu se justifica toate facilitatile pe care le-a oferit „investitorului strategic”, Mittal, s-a desfiintat pe banii statului in anul 2003 3000 locuri de munca inainte sa preia indianul combinatul, contractul se semnase insa toate platile compensatorii au fost platite de stat, s-a taiat OE1 si laminorul 800, s-au inchis si taiat o parte din laminoarele functionale, indianul preluase combinatul cu 2 otelarii si 6 laminoare din care in momentul actual mai exista doar o otelarie si un laminor,.. a primit prea mari beneficii acest „investitor strategic” si in schimb a desfiintat aproximativ 2000 locuri munca, alte 3000 desfiintate de stat imediat dupa ce se semnase contractul de privatizare, plus ca indienii au luat Hunedoara la pachet cu Petrotub Roman la un pret de aproximativ 30 milioane dolari din care nu s-au platit decat foarte putin,. o buna parte din suma prevedea promisiuni de investitii etc,.. nu mai au rost comentariile,.. e clar ca a fost jaf pe fata,.. doar ca noi am fost si suntem inca prea lasi si indiferenti ca sa facem ceva,.. au distrus o zona, au distrus o istorie, o traditie,.. pacat,.. zeci de mii de hunedoreni au lucrat pentru faurirea acelui combinat,….
    … Si acum revenind la comentariul mai sus: „este tardiv si neserios sa dam vina pe unii si pe altii..” .. asa este,. m-a cuprins valul de nostalgie.. si din pacate cam toti care se afla pe functii de conducere sunt vinovati intr-un fel sau altul, direct sua indirect, toti cei care se afla acum pe functii,.. inclusiv cei care conduc Ecosid au interese proprii si au fost numiti pe functie tot pe baza unor interese si favoruri, ori pe baza apartenentei la vreo gasca numita partid,..

  • si totusi e cam penibil sa se realizeze un articol entuziast cu privire la demolari si viitoarele „locuri de munca” la depozite, intr-o zona „semiindustriala”… vor sa transforme siderurgistii, oameni foarte pregatiti in domeniu, in oameni necalificati,.. doar asemenea locuri de munca se ofera,..

  • sper sa se pastreze ultimul cos de fum,sa nu ne distrugem istoria,totusi aici la hunedoara este traditie in fabricarea otelului,inca din vremea dacilor

  • tocmai ca este traditie trebuia pastrata productia, nu distrus tot pentru profit murdar al unei gasti de mafioti care au condus aceasta tara, acest combinat,… trist,..

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura