Echipajele SMURD care nu sunt coordonate de pompieri riscă să fie desfiinţate. Petru Mărginean: Mai avem bani pentru salariile paramedicilor până în octombrie

Sorina Popa

Vor fi desfiinţate echipajele SMURD? Aceasta este întrebarea care se află pe buzele multora în aceste zile. Asta, deoarece chiar fondatorul SMURD, dr. Raed Arafat, a declarat recent că există pericolul acesta, ca SMURD-ul să fie istorie. Despre ce este vorba?

”Dacă se desfiinţează, vom avea pierderi de vieţi omeneşti”
Potrivit dr. Raed Arafat, în ţară mai sunt doar 30 de echipaje SMURD care nu funcţionează în cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Ele sunt finanţate de către consiliile judeţene şi de către primării. Situaţie care există şi în judeţul nostru, cu societatea Salvital.
„Soluţia optimă din punctul nostru de vedere este preluarea personalului la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Acest lucru trebuie făcut pe baza unui act legislativ şi pe asta lucrăm acum, ca să vedem care este soluţia urgentă pe care putem să o facem, ca să nu pierdem în jur la 30 de echipaje. Pentru că, în ţară, de acest tip sunt în jur la 30 de echipaje, în mare parte în zonele rurale. Ele se află în judeţele Arad, Hunedoara, Mureş, Sibiu şi Iaşi. Astea sunt judeţele care au acest tip de echipaje“, a declarat Raed Arafat recent într-o conferinţă de presă. Arafat a spus că există pericolul desfiinţării echipajelor SMURD, dacă nu se ia o decizie cât mai urgent. ”De înţeles este că desfiinţarea acestor echipaje va duce inevitabil la pierdere de vieţi şi la mari întârzieri în cazul unor intervenţii de cod roşu sau galben, ele deservind zone largi şi nu numai comunele în care se află. Multe din aceste echipaje sunt aproape de şosele naţionale sau judeţene sau chiar de autostrăzi, ele fiind primele care ajung în cazul unor accidente, până sosesc restul echipajelor de la distanţe mai mari”, a adăugat dr. Raed Arafat.

Dintre cei mai buni paramedici din ţară
Petru Mărginean, preşedintele societăţii Salvital, care coordonează echipajele SMURD din judeţ, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN: ”E adevărat, noi, în judeţ, suntem printre puţinele echipaje SMURD care nu funcţionăm în cadrul ISU. SMURD Hunedoara a fost al doilea modul înfiinţat, după cel de la Tg.Mureş. Nu e normal ca acela care a înfiinţat modulul să rămână fără obiectul muncii. Noi, cei de la Salvital, am acceptat să avem salarii mai mici decât cei de la ISU, deşi munca paramedicilor este la fel, fie că eşti angajat la ISU, fie la Salvital. Dar, astea sunt posibilităţile societăţii noastre. Însă, mai avem bani de salarii şi combustibil doar până în luna octombrie a acestui an. Iar dacă cei de la Consiliul Judeţean sau de la primării se supără, atunci chiar că nu mai avem nici un ban. E păcat că s-a ajuns aici, pentru că la Salvital sunt dintre cei mai buni paramedici din ţară”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.