Echipă de intervenţie rapidă în cazul atacurilor date de animalele sălbatice

Natalia Bumbac

La nivelul judeţului a fost elaborată şi funcţionează, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, o procedură privind modul de intervenţie a instituţiilor în cazul unor atacuri ale animalelor sălbatice asupra oamenilor sau gospodăriilor lor.

Salvate din laţuri
Protocolul a fost necesar mai ales după cazul puiului de urs ucis în Sibiu, a declarat colonelul Robert Vîţă, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara ieri, într-o conferinţă de presă. Acesta a mai precizat că în baza procedurii, a fost înfiinţată o Echipă de Intervenţie Rapidă, care a participat deja la câteva cazuri în care oamenii erau în pericol să fie atacaţi de mamiferele pădurii. În majoritatea cazurilor a fost vorba de urşi care ajungeau în localităţi, sau îşi depăşeau teritoriul intrând pe proprietăţile agricole ale oamenilor.
De asemenea, în competenţele Echipei de Intervenţie Rapidă intră şi salvarea animalelor sălbatice din capcanele braconierilor. Un astfel de caz s-a petrecut în toamna anului trecut, când o persoană a anunţat că un urs a fost prins în laţ într-o livadă din localitatea Măru, judeţul Caraş-Severin. Cu competenţă în nouă judeţe, jandarmii de la Postul Montan Vaţa de Jos au intervenit alături de alţi membri ai echipei, au tranchilizat mamiferul, pentru a nu fi agresaţi şi l-au eliberat din capcană.
Colonelul Robert Vîţă a mai afirmat că protocolul întocmit la nivelul judeţului nostru privind intervenţiile enumerate mai sus este o premieră şi este dat drept exemplu de bună practică şi în alte zone ale ţării. Acesta cuprinde o serie de activităţi desfăşurate în sistem „step by step” de la primirea apelului la numărul de urgenţă 112, până la soluţionarea cazului.
La acest protocol au aderat, alături de IJJ Hunedoara, alte nouă instituţii judeţene şi asociaţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.