După școli, se închid și spitalele

Ieri, medicii au protestat la Ministerul Sănătății și se pregătesc de grevă ge­ne­rală d­in 8 iunie. După greva din școli ur­mează greva din spitale. Sanitas, cel mai mare sindicat al angajaților din Sănătate, au pichetat ieri Ministerul Sănătății. Calen­darul protestelor indică grevă de avertisment pe 1 iunie și grevă generală din 8 iunie. O grevă generală după 1 iulie a anunțat și al doilea sindicat din Sănătate, Federația Sanitară.

Mai mulți bani pentru gărzi
Sanitas cere creșterea salariilor, spo­ru­rilor și indemnizațiilor pentru gărzi, ca și de­blocarea posturilor din spitale. O altă re­ven­dicare este creșterea bugetului Sănătății la nivelul mediei UE, de 8 la sută din PIB. România alocă 6 la sută, spun sindicaliștii. Sindicaliștii din Sănătate transmit mesaje pu­blice cum că susțin greva profesorilor și că trebuie sa fie și ei la fel de hotărâți. Re­vendicările sindicaliștilor:
-Creșterea veniturilor angajaților din Să­nătate
-Raportarea sporurilor de muncă la salariul de bază pentru personalul auxiliar
-Plata gărzilor medicilor la salariu de bază. Acum un medic ia pe ora de gardă 30 sau 40 de lei, depinde dacă e specialist sau primar
-Deblocarea posturilor din sistemul sanitar
-Creșterea ponderii cheltuielilor din Sănătate la nivelul mediei UE. Acum alocăm 6 la sută din PIB, media UE e 8 la sută. Alocăm pe cap de locuitor 580 de euro, iar me­dia UE pe cap de locuitor e aproape 3.000 de euro. (A.Năstase)