FlashReportaj

Dupã 40 de ani, tabloul lui Ioan de Hunedoara s-a întors la Deva

06 Tablou Iancu de Hunedoara (1)

Nicolle Ebner

Tabloul care-l înfăţişează pe Ioan de Hunedoara, proprietate a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, s-a întors acasă, după 40 de ani, restaurat în totalitate de specialişti din Ungaria şi Bucureşti. Tabloul fusese împrumutat, în 1969, Castelului din Hunedoara, fiind expus, în toată această perioadă, în Sala Cavalerilor. 

Pânza, restaurată în pinacoteca din Szombathely
Potrivit directorului general al Muzeului din Deva, Marcel Morar, tabloul este realizat în ulei, în stil academic, şi a fost pictat, în anul 1896, de Pataky Laszlo, pictor maghiar născut la Brad. „Tabloul este proprietatea Muzeului din Deva, însă pe vremea când Castelul din Hunedoara era în administrarea muzeului judeţean, mai exact în 1969, tabloul a fost împrumutat hunedorenilor, în vederea expunerii în sala Cavalerilor, dat fiind faptul că Ioan de Hunedoara a fost proprietar al Castelului din Hunedoara în perioada 1419-1456”, declară Marcel Morar. Înfrăţirea judeţelor Hunedoara şi Vass-Ungaria a generat o serie de vizite-schimburi de experienţă în diverse domenii, în special în cel cultural. Anul trecut, unul dintre membrii delegaţiei maghiare care au vizitat judeţul, restaurator la pinacoteca din Szombathely, şi-a exprimat intenţia de a restaura, gratuit, tabloul expus în Castelul din Hunedoara, ajuns într-o stare avansată de degradare, ca urmare a vechimii, dar şi a condiţiilor improprii din castel (umezeală, frig). Demersurile pentru obţinerea aprobărilor necesare transferului de la Deva la Szombathely au durat mai bine de jumătate de an, ocazie cu care tabloul de patrimoniu – considerat nu printre cele mai valoroase, dar care merită să fie clasate – a fost clasificat la categoria de fond, iar în urma evaluării, a fost asigurat pentru suma de 15.000 de lei.

…iar rama aurită, a Sibiu
Pânza a fost restaurată în Ungaria, iar rama, la Sibiu, unde un restaurator, specialist în tablouri de artă, a reuşit să redea ramei tabloului frumuseţea şi strălucirea (ramă poleită în foiţă de aur) de altă dată, respectând modelul original. „Pentru restaurarea ramei, am obţinut fonduri suplimentare de la Consiliul Judeţean Hunedoara. Miercuri, 28 octombrie 2009, au ajuns acasă atât rama, cât şi pânza. Cele două piese restaurate au fost montate, iar tabloul este expus, în acest moment, datorită dimensiunilor impresionante, pe cel mai mare perete liber din clădirea muzeului judeţean”, menţionează Marcel Morar.

Nu se mai întoarce la Hunedoara
Cu tot cu ramă, tabloul care-l înfăţişează pe Ioan de Hunedoara are dimensiunile de 3,22x 2,90 metri, iar conducerea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane declară că nu va mai părăsi Deva, chiar dacă administraţia locală din Hunedoara şi-l doreşte din nou în Sala Cavalerilor. „Tabloul nu mai părăseşte locaţia din Deva. A fost o solicitare din partea primarului municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada şi a directorului Castelului din Hunedoara, devenit între timp muzeu, să găsim o cale legală prin care să redăm tabloul, că aşa şi-au exprimat dorinţa şi unii din membrii delegaţiilor maghiare. Tabloul poate fi împrumutat ca orice alt bun de patrimoniu, dar este proprietatea Muzeului din Deva”, subliniază directorul instituţiei judeţene.
Recondiţionarea tabloului lui Ioan de Hunedoara face parte dintr-un amplu proces de restaurare a bunurilor de patrimoniu aparţinând muzeului judeţean, proces care a debutat anul acesta cu restaurarea a 17 icoane, şapte picturi pe şevalet şi 26 de arme.

One thought on “Dupã 40 de ani, tabloul lui Ioan de Hunedoara s-a întors la Deva

  • de ce sa nu fie expus la hunedoara doamna nicolle?pai la deva la muzeu vin 1000 de turisti anual in schimb la hunedoara vin peste 100 000 mii turisti anual.parca cei de la mesagerul nu scriu asa mult despre hunedoara cu tot ca este cel mai mare municipiu din judet 80 000 locuitori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura