Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană

30 mai 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 5 iunie 2019, ora 17,00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene, un eveniment cultural deosebit: lansarea romanului „Pământul tuturor faptelor”, operă postumă a regretatului scriitor Valeriu Bârgău, şi a volumului „Interviuri fără frontiere”, a cărui autoare este poeta şi editoarea Mariana Pândaru Bârgău. Ambele cărţi au văzut lumina tiparului la Editura Călăuza v.b din Deva, editură înfiinţată de soţii Valeriu Bârgău şi Mariana Pândaru.

Valeriu Bârgău a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori hunedoreni, apreciat de întreaga comunitate literară din România pentru creaţia sa poetică, pentru cărţile de reportaje şi pentru activitatea gazetărească. A fost o personalitate care şi-a pus amprenta pe viaţa culturală a judeţului Hunedoara atât înainte, cât şi după 1989. A avut-o alături pe poeta Mariana Pândaru, cei doi soţi fiind adevăraţi animatori ai vieţii literare din judeţul Hunedoara. Pe lângă activitatea lor literară de sine stătătoare, au înfiinţat la Deva, în februarie 1990, săptămânalul „Călăuza noastră”, care în scurtă vreme s-a bucurat de o foarte mare popularitate. În anul 1994 au înfiinţat revista „Constelaţia Dragonului” (1994-1996), devenită mai târziu „Ardealul literar şi artistic”, apoi „Ardealul literar”, revistă cu răspândire naţională.
În timpul vieţii, Valeriu Bârgău a publicat 14 volume de poezie, proză şi interviuri, iar postum i-au apărut şapte volume, prin grija poetei Mariana Pândaru, inclusiv volumul lansat acum. De asemenea, a scris peste 2.000 de articole, cronici literare, recenzii, critică şi istorie literară, articole de întâmpinare literară.
Memoria lui Valeriu Bârgău, plecat mult prea devreme dintre noi, este păstrată de poeta Mariana Pândaru, precum şi de toţi cei care au avut prilejul să-l cunoască şi să-i fie aproape.
Romanul „Pământul tuturor faptelor” este cel de-al treilea roman scris de Valeriu Bârgău, după „Utopia profesorului Dunca” (în colaborare cu Neculai Chirica), în 1986, şi „Semne particulare”, în 1988. În manuscrisele rămase de la Valeriu Bârgău, soţia sa a mai descoperit alte cinci romane pe care va încerca să le publice în viitor.
Romanul lui Valeriu Bârgău este scris într-o manieră modernă, cu personaje limpede conturate, ale căror destine interferează, poveştile lor de viaţă fiind foarte bine conduse de autor. Atmosfera de şantier, unde se petrece acţiunea, este redată cu un puternic simţ al realităţii, cu dialoguri fireşti, care subliniază perfect caracterele personajelor, trăirile lor lăuntrice. Lectura este captivantă, la final cititorul rămâne cu imaginea caleidoscopică a unei lumi în care gravitează personaje ale căror traiectorii de viaţă se împletesc, se despart pentru a se întâlni din nou.
Cu acelaşi prilej, parcă demonstrându-ne că sunt împreună şi după moarte, Mariana Pândaru îşi va lansa un amplu volum de interviuri cu 72 de scriitori, artişti plastici, medici, filosofi, politicieni, volum dens, fiecare interviu fiind un dialog deschis, sincer, cu adevărat „fără frontiere”, aşa cum spune titlul cărţii. Cititorii vor avea prilejul să cunoască îndeaproape personalităţi ca: scriitorii Mircea Ciobanu, Mircea Sântimbreanu, Monica Lovinescu, Ioan Vieru, Ion Horea, Mircea Vaida-Voievod, Margareta Labiş, Doina Uricariu, Gheorghe Grigurcu, Liviu Ioan Stoiciu, Octavian Doclin, Cornel Ungureanu, Aurelian Titu Dumitrescu, Ioan şi Eugen Evu, Neculai Chirica, Victor Isac, artiştii plastici Gheorghe Pogan, Ion Cârjoi, Ioan Şeu, Mircea Bâtcă. Nu lipseşte nici un amplu dialog cu cel care a fost scriitorul Valeriu Bârgău, unul dintre primele interviuri ale poetei, realizat în anul 1980.
Din prefaţa volumului, semnată de Maria Daniela Pănăzan, aflăm că „citind despre ceilalţi, te regăseşti pe tine, te întorci înspre tine, te întâlneşti cu tine însuţi. (…) şi ce poate fi mai frumos decât să citeşti frânturi mărturisite de viaţă în care te vezi pe tine ca într-o oglindă, care te îndreaptă înspre bucuria de a fi tu însuţi în cartea de istorie a lumii?” Cartea Marianei Pândaru va aduce, cu siguranţă, multă bucurie celor care o vor citi.
La final, poeta şi editoarea Mariana Pândaru va oferi autografe doritorilor.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Doi rugbişti de la Petroşani, la lotul naţional Under 23

Selecţionata de tineret a României U 23 la rugby va disputa două meciuri de pregătire în compania englezilor de la...

Scrisoarea senatoarei Eleonora-Carmen Hărău

Dragi hunedoreni, În calitate de senator al Partidului Naţional Liberal, vă mulţumesc pentru votul prin care aţi apărat România oamenilor...

Gimnaste din Deva, la Challenge Koper în Slovenia

Slovenia fi gazda celei de-a 15-a ediţii a Cupei Mondiale Challenge Koper la gimnastică artistică, întrecere la care vor fi...

Închide