Drumul crucii poporului român

De la Iisus încoace se spune că fiecare om îşi duce crucea lui. Dar, ca un întreg popor să-şi ducă crucea pe drumul Golgotei, împuns de spini, biciuit, umilit în toate felurile, şi căruia i s-a dat oţet ca să-şi astâmpere setea, asta nu s-a mai întâmplat niciodată!

E, astfel, o premieră pe care o plătesc femeile, copiii şi bătrânii României, preţul fiind, pe de-o parte în bani, pe de altă parte, în suferinţe greu de înţeles până şi pentru o Europă civilizată, ce vede în noi doar nişte contributori la bunăstarea Vestului, o forţă de muncă ieftină şi bine calificată, precum şi o piaţă de desfacere avidă, de aproape 20 de milioane de suflete.
Zic că plata umilinţei se face în bani, deoarece asta se întâmplă de fiecare dată când un copil îşi ia alocaţia (dacă o mai avea dreptul la ea…); când o mamă îşi încasează salariul tăiat cu până la 60-70% din ce câştiga cu doar un an în urmă; când un pensionar îşi primeşte pensia aşa-zis re-calculată, re-corelată, re-formată-oricum, numai re-tezată să fie; când salariaţii îşi văd munca subapreciată brusc cu 25%, doar c-aşa a vrut guvernul, ori că sporurile şi alte drepturi salariale-normale, dar minime pentru halul de condiţii în care îşi desfăşoară activitatea, au fost diminuate sau anulate de-a dreptul. Nici cu trei săptămâni în urmă, condiţiile de muncă de la Uricani au trimis pe lumea cealaltă cinci ortaci care, pentru câteva sute de lei, trudeau de ani de zile în bezna adâncurilor pământului, ca să scoată aurul negru la suprafaţă, pentru a fi transformat în lumină. O umilinţă de care, aşa cum se poate vedea în Vest, nu este neapărată nevoie: un miner poate trăi şi munci şi civilizat, iar plata poate să îi fie şi îndestulătoare, nemaitrebuind să şi moară, pentru ca toate astea să fie realizate.
Plata în suferinţele de care pomeneam mai sus se face, de data asta, zilnic. Se face atunci când românul merge la piaţă şi descoperă că, cu banii săi, cumpără doar 80% din marfă, ceilalţi 20% fiind destinaţi cumpărării de TVA, acelaşi TVA, indiferent că e vorba despre pâinea cea de toate zilele, medicamente sau ultimul răcnet de maşină străină. După cum plată în suferinţă se face şi când, bolnav fiind, cauţi în zadar un medic bun, pentru că ori a ieşit la pensie, ori a plecat în străinătate, tu murind astfel cu zile, încet, dar sigur. Cum tot cu zile mori dacă ai nevoie de medicamente, devenite din ce în ce mai puţin accesibile pentru tot românul. Şi, în curând, din cauza unei măsuri birocratice negândite, de implementare a Codex Alimentarius în România, de la 1 aprilie încolo, medicamentele naturiste şi ceaiurile vor deveni şi ele inaccesibile sănătăţii umane.
Altă plată în suferinţă este politica nesănătoasă a guvernului de creştere haotică a preţurilor, mai ales în domeniul energetic, care duce la plecarea în sus a tuturor celorlalte preţuri, lăsând omul de rând tot mai sărac, mai înfrigurat, punându-l în blestemata ipostază ca, din aceeaşi măruntă sumă, să-şi achite dările (culmea, tot la stat majoritatea!), să-şi cumpere pâinea cea de toate zilele ori să-şi ia medicamentele care îl mai ţin viu.
Pentru mai bine de jumătate din populaţia acestei ţări, a putea cumpăra o carte este, deja, un răsfăţ. Căci, pentru ca suferinţa să fie desăvârşită, hrana spiritului acestui neam trebuia suprimată. Cărţile sunt periculoase pentru acest guvern! În cărţi, omul de rând poate afla că s-au descoperit şi guvernările eficiente. Şi condiţiile de trai civilizate, decente. Şi siguranţa la locurile de muncă. Şi salariile îndestulătoare, din care chiar poţi să-ţi permiţi să mergi într-o staţiune unde să-ţi îngrijeşti sănătatea. Şi pensiile care-ţi permit o bătrâneţe liniştită. Şi casele mai mari, mai curate, mai luminoase. Şi, cel mai înfricoşător lucru dintre toate: că omul de rând nu e obligat să suporte toate aceste suferinţe, umilinţe, batjocuri, şi că e suficient să vrea, pentru ca toate acestea să înceteze.
Laurenţiu Nistor, deputat
în Colegiul Uninominal nr. 1,
Brad-Valea Mureşului

11 comentarii la „Drumul crucii poporului român

 • 23 februarie 2011 la 8:17
  Permalink

  MAI LASA-NE.

 • 23 februarie 2011 la 10:01
  Permalink

  Maria mai vrea cu Basescu! Totusi daca-l iubeste neconditionat o rugam sa plece impreuna.

 • 23 februarie 2011 la 10:03
  Permalink

  Nu ne lasa, scapa-ne de Boc.

 • 23 februarie 2011 la 11:06
  Permalink

  Domnule Nistor, poate din dividendele de 5 miliarde de lei primite in anul 2010 sau din depozitele bancare de 120000 euro (conform declaratiei dumneavoastra de avere)veti face un bine si veti dona 40% din suma celor nevoiasi.

  Conform principiului solidaritatii sociale si propunerilor de impozitare progresiva a averilor din programul PSD.

  Cind veti face asta imi voi scoate palaria in fata dumneavoastra. Pina atunci cred ca ce ati scris mai sus este doar un discurs politicianist. De basme ale politicienilor (de orice orientare)sintem satui!

 • 23 februarie 2011 la 12:22
  Permalink

  Felicitari celui care i-a scris articolul d-lui Nistor!

 • 23 februarie 2011 la 13:17
  Permalink

  Ce umilinta pe vremea PSD-ului, creste pensia cu inflatia iar mafia pesedista isi umfla buzunarele din privatizarile dezastruoase, tot psd -istii au dat plati compensatorii angajatilor care plecau din intreprinderi si nu au adus investitori pentru a crea noi locuri de munca asa cum s-au laudat. S-a facut reconversie profesionala doar pentru a toca alti bani fara nici o finalitate. Acuma psd face pe lupul moralist. RUSINEEE!

 • 23 februarie 2011 la 14:27
  Permalink

  Felicitari pentru cel care a scris articolul,că despre frazele de lemn a lu Nistor………Oare îi pasă vreunui politician cum trăiesc românii de rând???? Sigur NU. Nu înţeleg cum nu l-e este ruşine să mai vină să cerşească voturi ca să facă alianţele după bunul lor plac.INTERESE NENE INTERESE !!!!!! Bine că nu au ff multe neamuri deştepte că le-ar fi pus pe toate în Primărie.(vezi Şoimiş)Sau ne cred proşti că nu vedem interesele lor??? Să fim serioşi!!!! Nu-i doare capul nici de mineri ,nici de ţărani ,nici de copii ,de nimic …bravo urmaşilor lui Traian B.
  Sincer să fiu aştia din opoziţie nu cred că doresc cu adevărat să scoată ţara din noroi,sunt mână în mână cu portocalii.Ce dracu vor acum să facă alături de PRM,cred că se fac de c…t!!! Sper că românii vor merge la vot ca să nu mai fim la mâna RMDSZ .Să trăiţi ROMÂNILOR !!!!!!!!!!

 • 23 februarie 2011 la 15:39
  Permalink

  Bravooo!!!! Dle Nistor!!!!
  Brat la brat cu Vadim Tudor, Voiculescu,Antenescu si tata Iliescu suntetzi stindardul care salveaza Romania !!!!De Molot si Avram nici nu mai vorbim , ca la nivelul inalt la care lucratzi, astia sunt mici copii!
  Vai si amar de mama noastra!

 • 23 februarie 2011 la 18:40
  Permalink

  O, MAMA! daca acest Nistor ne plinge de mila inseamna ca ipocrizia la romani este nelimitata…va recomand cititi povesti evreiesti in special aceia cu oratorul ce avea buzunarele burdusite cu bani si le vorbea saracilor ce minunat este sa fi sarac! SorinA ii spune Mariei ca poate mai vrea… cu Basescu…eu nu sunt Maria de la 1, dar chiar asa oare cu cine ar trebui sa mai vrem ca ceea ce ni se arata pe esicherul politic este mai inspaimintator ca un film cu vampiri…

 • 25 februarie 2011 la 10:26
  Permalink

  Multa dreptate ai dle Tavi!!!!!!!!!!! dacă fuge Avram ,se răstoarnă masa bogaţilor.Ce tare e şi CJH ,stă la mâna lu C.Avram.Bravooo dle Moloţ.Stati în continuare la mila lu Drupo şi lu fratele Milică.De ce nu vă schimbati ,,din mason în fraţi întru Domnu,, căi mai aproape de pup şi milică.Aşa v-aţi îngropat propria firmă ,pe spatele căreia v-aţi făcut ,,baroni locali,,Foarte multă ruşine !!!!!!!!!!

 • 25 februarie 2011 la 19:04
  Permalink

  Nistore,mancate-ar tata de frumusel,destept te-a facut mata.Tu nu esti in masura sa ne dai lectii de moralitate.Nu stiu cine naiba ar putea avea incredere in tine.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.