Drumul Aurului din Brad, brand naţional

10 iunie 2009 | 3 Comentarii | Publicat in: Actualitate

02-muzeul-aurului-brad6636

Nicolle Ebner

Proiectul turistic „Drumul aurului”, prezentat anul trecut de primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, la un workshop desfăşurat la Parlamentul European, începe să prindă contur.

Muzeul Aurului, la un pas de inaugurare
Potrivit proiectului Companiei Naţionale Minvest Deva, realizat în colaborare cu administraţia locală, Exploatarea Minieră Barza, Muzeul Aurului din Brad, Galeria “Treptele Romane” şi mocăniţa sunt incluse într-un circuit turistic numit generic „Drumul Aurului”. Proiectul, care are scopul de a transforma zona Brad într-unul dintre cele mai căutate puncte turistice de pe harta României, dar şi de a menţine vie imaginea mineritului aurifer din zonă, turiştii având posibilitatea să vadă pe viu modul de exploatare a aurului. Anul trecut, Guvernul Tăriceanu a alocat 4,5 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii în care a funcţionat Muzeul Aurului, inclusiv subsolul, lucrări care se apropie de final. Între timp, primarul Florin Cazacu a trasat specialiştilor sarcina de a amenaja un muzeu subteran, precum şi traseul „Drumului Aurului”.

Piaţa aurului şi expoziţii subterane
Traseul lung de peste 10 km începe cu Muzeul Aurului din Brad, continuă cu  zona Musariu, apoi pune în valoare Galeria „Treptele Romane“ săpată manual în stâncă, dovadă a exploatării miniere de peste 2000 de ani, urcă până la Biserica din Ruda Brad şi Barza, iar din Gura Barza, turiştii vor reveni în Brad, cu mocăniţa. „Ultima porţiune de 180 de metri din galeria 1 Mai, de unde acum doi ani s-a scos ultimul gram de aur nativ de la Mina Barza, va fi amenajată ca muzeu subteran. Galeria are probleme de aeraj şi în consecinţă, se aşteaptă soluţia specialiştilor de la INSEMEX Petroşani pentru eliminarea ei, astfel încât viaţa turiştilor să nu fie pusă în pericol. Muzeul subteran va fi dotat cu exponate specifice activităţii de minerit, vagoneţi şi locomotive de mină”, declară edilul şef al municipiului Brad.

Poveşti despre aur, cârlig pentru turişti
Lângă Muzeul Aurului din Brad va fi amplasată Piaţa Aurului. Pentru realizarea acestui nou obiectiv turistic, administraţia locală va lansa un concurs, în urma căruia va fi ales proiectul cel mai optim de amenajare a Pieţei Aurului, care va trebui să cuprindă imaginile cele mai sugestive despre ce a însemnat piaţa aurului în zona Bradului, pornind de la statui care să reprezinte începuturile căutării metalului preţios, până la perioada modernă. „Muzeul Aurului va fi brand de ţară, iar după finalizarea lucrărilor, va trece de la Compania Minvest Deva, în administrarea noastră. Muzeul Aurului îl vom inaugura în acest an, iar din Drumul Aurului vom inaugura doar primul tronson între Brad şi Treptele Romane”, declară primarul Florin Cazacu, convins că în cel mai scurt timp, turişti din toată lumea îşi vor dori să străbată Drumul Aurului din Brad.

Comentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Maxim Daniela spune:

    vreau sa stiu adresa sediului dumneavoastra din bucuresti, sau un nr de telefon pt contact, pt cineva care a lucrat la dumneavoastra in mina de aur de la brad si cum s-a numit intreprinderea.va multumesc anticipat,astept un mail de la dmv.

  2. puculete valeria-livia spune:

    il caut pe dl inginer marc liviu ,stiti ceva de dumnealui, astept raspuns dak stiti va multumesc urgentttttttt

  3. puculete valeria-livia spune:

    dl marc liviu

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina albă – 11.06.2009

Iuliu Winkler, europarlamentar Pentru că a reuşit, a doua oară consecutiv, să obţină un mandat în Parlamentul European, dovedindu-şi astfel...

Bulină neagră – 11.06.2009

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor Pentru că, i-a lăsat pe hunedoreni fără autostradă, amânând lucrările la by-pass-ul Deva-Orăştie, care trebuiau să...

Gura lumii – 11.06.2009

Vorbesc gurile rele că patronii unui centru comercial mai mare, sau cam aşa ceva, deoarece nu poate fi numit mall...

Închide