Dreptatea rezervelor, eşecul vedetelor

Ciprian Marinuţ

FC Hunedoara a fost condusă cu 1-0 până în minutul 65 şi a avut un om în minus din minutul 76, în derbiul judeţean cu Jiul Petroşani, dar a întors scorul, câştigând cu 2-1. Negru-albaştri au renăscut graţie rezervelor de lux Făgărăşanu şi Lintaru, iar „alb-negri” au fost trădaţi de condiţia fizică precară a „starurilor” din echipă.

Derbi cu plusuri şi minusuri

„Derbiul de Hunedoara” din prima rundă a Ligii a III-a a impresionat graţie scenariului dramatic, însă a fost modest la capitolul calităţii fotbalului etalat de singurele două echipe divizionare din judeţ. La impresia pozitivă a partidei a contribuit adrenalina şi suspansul oferite de răsturnarea de scor reuşită în inferioritate numerică de FC Hunedoara, precum şi ambiţia şi orgoliile cu care au intrat în teren echipele. La minusuri am notat nivelul de joc destul de modest şi carenţele de exprimare în teren a ambelor combatante, cauzate de tracul debutului, lipsa de omogenitate ori condiţia fizică precară. Fiind însă vorba de prima etapă, este timp ca ambele grupări din judeţ să îşi pună la punct jocul şi să facă o figură frumoasă în noua ediţie de campionat.

Dominare sterilă vs viclenia experienţei

Cu o situaţie financiară stabilă şi o pregătire de vară derulată ca la carte, FC Hunedoara s-a prezentat la debutul în noua stagiune cu o formulă de joc în care s-au regăsit unii titulari „sentimentali”. În schimb, Jiul care a suferit în perioada de pregătire din cauza problemelor cu banii, din punctul de vedere al stabilităţii lotului şi al rezultatelor din meciurile amicale a mizat pe o combinaţie între tineri şi vedete aflate la apus de carieră. În aceste condiţii „negru-albaştri” au dominat începutul de meci, dar acţiunile lor n-au avut eficienţa scontată, semn că mai este de lucru la acest capitol. Căpitanul Janos Vajda (15) a dat tonul ofensiv cu un şut pe lângă poartă. Pepenar (19) a căutat golul cu un vole din marginea careului care a ratat ţinta, iar Găceanu (32) a şutat violent de la 35 de metri, însă Hotoboc a reţinut  în doi timpi. Simţind slăbiciunile adversarilor, „alb-negri” au dat lovitura cu o acţiune vicleană de contraatac, în care tinereţea s-a împletit perfect cu experinţa. Mezinul Dragoescu a centrat perfect de pe banda dreaptă, iar mai experimentatul Copil (40) a reluat cu capul din colţul careului mic, de lângă Vârtan, şi a deschis scorul, contrar cursului jocului: 0-1. Putea fi 0-2, însă Istinie (43) a reluat cu capul exact în braţele lui Dragotă, după o lovitură liberă executată de Drida şi respinsă greşit în faţă de portarul hunedorean.

Mutări inspirate şi picaj al adversarilor

Nemulţumit de ofensivă, antrenorul hunedorenilor, Marius Opric, a mutat rapid şi inspirat în repriza secundă. Ionuţ Radu i-a luat locul lui Suciu încă din minutul 46, iar Făgărăşanu şi Lintaru au intrat şi ei la scurt timp înlocuindu-i pe R. Cristian şi Vişan. Cei trei au revitalizat ofensiva hunedoreană şi au contribuit decisiv la întoarcerea rezultatului. La doar 10 minute după ce a păşit pe gazon, Făgăraşanu a adus egalarea, 1-1. Rezeva de lux a hunedorenilor a prins un şut din drob, de la marginea careului mare, după o minge întoarsă de I. Radu, iar „trasorul” s-a orit în plasă, la colţul lung. În plin asediu al hunedorenilor, Jiul a scăpat pe contraatac şi Bier (76) a fost eliminat pentru cumul de cartonaşe galbene. Totuşi, chiar şi în inferioritate numerică, „negru-albaştri” au fost mai proaspeţi decât jiuliştii, care au suferit evident la condiţie fizică. Ca dovadă, Lintaru (84), altă rezervă de lux, a marcat golul victoriei şi al dreptăţii, cu un lob elegant de la 11 metri peste Hotoboc, după o pasă excelentă pe culoar a lui Ionuţ Radu.

„Parcă suntem blestemaţi”

Cei mai dezamăgiţi de scor au fost jucătorii Jiului, care au afirmat că nu meritau să piardă. „Parcă suntem blestemaţi. Am jucat bine 70 de minute, după care am căzut fizic. Nu meritam să pierdem”, a declarat Dumitru Copil, marcatorul unicul gol al „alb-negrilor”. Jiul a abordat meciul de la  Hunedoara cu jucători noi, dar totuşi din vechea gardă. Astfel au fost pe teren pe Kalai, Drăghici, Apetri, Drida, Hotoboc, Mircea Gheorghe şi chiar Istinie, jucători pe care gruparea din Valea Jiului miza acum 5-6 ani în Liga I.

FC Hunedoara – Jiul Petroşani 2-1 (0-1)

Au marcat: Făgărăşanu (65), Lintaru (84) / Copil (40)
Stadion: „Michael Klein”. Spectatori: 1.500.
FC Hunedoara: 99. Dragotă – 11. Vîrtan, 23. Ambruş, 6. Bier, 21. Şoit (8. Roiu ’46) – 19. Găceanu – 16. R. Cristian (18. Lintaru ’63), 25. Vajda (cpt.), 15. Vişan (Făgărăşanu ’55), 10. Pepenar – 9. Suciu (I. Radu ’46). Antrenor: Marius Opric
Jiul Petroşani: 1. Hotoboc – 6. Matei, 4. Drăghici, 17. Kalai, 2. Sandu – 15. Teodorescu, 16. M. Gheorghe, 10. Drida (cpt.), 8. Drăgoescu – 7. Copil (20. Apetri ’74), 19. Istinie (Moldovan ’83). Antrenor: Toni Sedecaru
Eliminat: Bier (76 – cumul de „galbene”)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare