DREPT LA REPLICĂ. Către redacţia cotidianului Mesagerul Hunedorean

15 aprilie 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

În atenţia: Mircea Lepădatu, director

Referitor la articolul jurnalistic intitulat „Sătenii din Hondol se luptă cu morile de vânt“, autor Sorina Popa, apărut miercuri, 10 aprilie 2019 în ediţia online şi joi, 11 aprilie 2019 în ediţia tipărită, dorim să facem câteva precizări importante pentru opinia publică.
În mod eronat sau cu rea-credinţă, articolul dezinformează şi prezintă doar parţial faptele, cauzând prejudicii de imagine şi economice firmei Intralpin şi în acelaşi timp, a prejudiciat imaginea publică cât şi cea profesională şi socială ale reprezentantului legal al firmei, doamna Raluca Bugnar.
Prin omisiune şi o documentare precară, autorul invocă, prin citarea primarului din Certeju de Sus, o hotărâre a Consiliului Local din comună, ce interzicea traficul greu dinspre exploatările din zonă pe drumul DC 28C.
În realitate, hotărârile CL din Certeju de Sus referitoare la interzicerea traficului de mare tonaj pe DC 28C au fost declarate ca nelegale de către Prefectura Hunedoara, lucru care nu a fost menţionat în textul jurnalistic, de către autorul articolului.
Mai mult, reprezentantul firmei Intralpin a comunicat jurnalistului că există o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care autovehiculele destinate pot circula pe DC 28C, cu scopul de a transporta piatră sau alte materiale de la şi către carierele din zonă.
Folosirea intertitlului „Nu au licenţă de exploatare“ este o încercare vădită de a manipula şi de a defăima, nu de a informa corect şi imparţial. În realitate, la acest moment nu se exploatează în carieră, ci doar se face transportul unor cantităţi de piatră deja exploatate. În problema abordată în articol se face referire la licenţă de exploatare, deşi este vorba exclusiv despre transportul pe drumul public, acelaşi care este folosit şi de ceilalţi operatori economici din zonă. Întotdeauna avem şi am avut grijă ca şoferii autoutilitarelor noastre sau ale altor firme partenere să respecte tonajul corect, viteza minimă şi siguranţa circulaţiei pe acest drum, mai ales pe porţiunile care străbat satele comunei.
În ceea ce priveşte praful de pe marginea drumului, aceasta este o problemă care ţine de administraţia locală a comunei Certeju de Sus care are în atribuţii şi întreţinerea şi curăţarea marginilor acestui drum, în aria de competenţă administrativă.
Citarea reprezentantului firmei Intralpin, prin convorbire telefonică, fără a menţiona în mod expres faptul că i se cere un punct de vedere ce urmează a fi făcut public încalcă Codul Deontologic al Jurnalistului elaborat de către Convenţia Organizaţiilor de Media din România. Mai mult, autorul articolului încalcă articolele 72 şi 75 din Codul Civil, referitoare la prejudicierea onoarei şi demnităţii persoanei în spaţiul public, dar şi în spaţiul virtual.
Menţionăm că firma noastră este una locală, cu capital integral românesc care prestează servicii şi pentru lucrări de infrastructură de interes public naţional, este plătitoare la zi, cu sume consistente, către bugetul de stat şi, foarte important, către bugetul local al comunei Certeju de Sus. În plus, asigură locuri de muncă pentru 55 de persoane din comună şi din împrejurimi.
În plus, imaginile folosite sunt din toamna anului 2018, ceea ce dovedeşte că în ziua publicării articolului (10 aprilie 2019), jurnalistul fie nu a făcut niciun fel de documentare în teren, fie nu a avut oportunitatea de a vedea şi fotografia camioanele care au utilizat acest drum.
În speranţa că aceste aspecte lămuresc lacunele din materialul de presă, pentru a dovedi că articolul nu a avut un caracter intenţionat defăimător, vă solicităm publicarea actualului drept la replică, pentru informarea corectă şi imparţială a cititorilor Dvs şi a opiniei publice în general.

Cu mulţumiri,
SC INTRALPIN SRL prin Administrator, Ec. Raluca Bugnar

 

DREPTUL LA CONTRA-REPLICĂ
Faţă de cele afirmate în prezentul drept la replică, suntem nevoiţi să lămurim puţin lucrurile. Nu de alta, dar autoarea acestuia „trage turta pe spuza sa“, acuzându-ne de lucruri pe care nu le-am comis şi nici nu am avut măcar intenţia de a le comite în articolul respectiv. Iar cei care nu au citit materialul cu pricina chiar ar putea crede că aşa stau lucrurile, cum le prezintă doamna Raluca Bugnar în acest drept la replică. Dar să o luăm în ordine:
– Suntem acuzaţi că l-am citat în articol pe primarul din Certeju de Sus, care a declarat că firma Intralpin nu are licenţă de exploatare. Adevărul este că firma chiar nu are licenţă de exploatare, fapt recunoscut şi de administratorul Raluca Bugnar. Atunci, unde am greşit? Că am spus un adevăr?
– Firma Intralpin exploatează şi transportă piatra cu basculante de mare tonaj de mai mulţi ani, nu de azi, de ieri. Iar reclamaţiile din partea sătenilor, cărora li se distrug casele, au fost numeroase, la toate instituţiile locale şi judeţene, inclusiv la mass media, în cei şase ani de când exploatează şi transportă piatra pe drumul comunal respectiv. Deci, faptul că fotografia nu este din preziua apariţiei articolului n-are relevanţă, din moment ce oamenii care ne-au scris şi primarul se refereau la această perioadă îndelungată de timp.
– În articol am consemnat faptul, declarat telefonic de doamna Bugnar, că are sentinţă definitivă şi irevocabilă, potrivit căreia autobasculantele pot circula pe acel drum. Deci, i-am consemnat, corect, declaraţia. Ne acuză că nu i s-a spus la telefon în mod expres că punctul său de vedere va fi publicat în ziar. Adevărul este că i s-a spus acest lucru. În plus, nu credem că stimata doamnă Bugnar este atât de naivă, încât să nu-şi dea seama că un jurnalist care-i solicită opinia sau răspunsul la unele chestiuni legate de activitatea companiei pe care o conduce, n-o face de florile mărului, ci ca să le consemneze în articolul său.
Aşadar, nu poate fi vorba de dezinformare, documentare precară, sau, mai mult, de rea-credinţă în articolul nostru. Ci doar de a încerca, măcar noi, dacă autorităţile publice n-o fac, să-i ajutăm pe sătenii din Hondol, care sunt disperaţi că li se dărâmă casele.
Mircea Lepădatu

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Cristian spune:

    Vrajeli marca Bugnar(indiferent care membru al “cinstitei” familii)!!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bani de la judeţ pentru olimpiadele şcolare

În acest an, judeţul Hunedoara va găzdui patru olimpiade naţionale, un concurs naţional şi o olimpiadă internaţională. Pentru organizarea acestor...

Drumul spre Sanatoriul din Brad va fi reparat de Consiliul Judeţean

Ieri, luni, în urma unei vizite în teren, conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara şi reprezentanţii Primăriei municipiului Brad au stabilit ca,...

Deputatul PNL Lucian Heiuş: Ministrul Energiei trebuie să demisioneze!

Liberalii au depus Moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei Anton Anton (ALDE), intitulată „S.O.S sectorul energetic! PSD şi ALDE duc România...

Închide