Dr. Larisa Iren Preutesi, medic specialist pneumolog la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad: e vremea care încurajează virozele respiratorii. Investigații și analize gratuite, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie
Magdalena Șerban
Medicii trag un semnal de alarmă, avertizând că, în contextul fluctuațiilor bruște de temperatură care s-au produs în ultimele săptămâni, este posibil să se înregistreze o creștere a numărului de viroze respiratorii.
Cei mai vulnerabili sunt bătrânii și copiii, dar nimeni nu este ferit de aceste afecțiuni specifice sezonului rece. Pe această cale, dr. Larisa Iren Preutesi, medic pneumolog la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad, recomandă să nu fie amânată vizita la spital în cazul apariției simptomelor specifice, virozele respiratorii putând fi tratate acasă, în ambulatoriu, însă întârzierea sau ignorarea unui consult putând duce la agravarea situației, iar urmările pot fi dintre cele mai grave.
Cum se manifestă și care sunt cauzele
„Fiind o afecțiune extrem de des întâlnită, deja se cunoaște faptul că se transmite ușor, de la o persoană la alta, atât prin contact direct (prin intermediul aerosolilor, particule ce se formează în timpul tusei și strănutului), cât și indirect, prin intermediul unor obiecte de uz comun (mai rar). Viroza respiratorie reprezintă infecția căilor respiratorii superioare sau inferioare, adică o infecție ce se poate manifesta la nivelul nasului, gâtului, faringelui, laringelui ori la nivelul traheei, bronhiilor, bronhiolelor. Cauzele care duc la apariția lor sunt virușii sau bacteriile. Gripa și răceala sunt ambele viroze respiratorii provocate de virusuri, însă de virusuri diferite. Gripa este declanșată doar de infecția cu un virus gripal, fie de tip A, fie de tip B, în timp ce răcelile comune sunt cauzate de rinovirusuri, virusuri paragripale și o serie de coronavirusuri. Gripa și răceala au și anumite manifestări total diferite. În cazul pacienților cu gripă, simptomele bolii apar brusc, pe când la cei cu răceală comună se instalează treptat. O altă diferență este aceea că pacienții cu gripă fac febră în aproape toate cazurile, iar cei cu răceală doar în situații rare. Durerea de cap intensă și persistentă este un simptom pe care aproape toți pacienții cu gripă îl resimt, în vreme ce pacienții cu alte viroze respiratorii nu prezintă acest tip de durere. Gripa asociază și dureri musculare, stare generală modificată și dificultăți de respirație. De asemenea, un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a dezvolta o infecție respiratorie. Factori precum stresul cronic, lipsa de odihnă, efortul fizic exagerat, alimentația deficitară, dar și factorii de mediu (umezeala și frigul) duc la formarea unor breșe în sistemul imunitar, permițând instalarea anumitor afecțiuni”, a punctat dr. Larisa Iren Preutesi.
Cine e expus
„Categoriile de persoane aflate la risc pentru dezvoltarea virozelor respiratorii numără persoanele care suferă de o boală pulmonară cronică (BPOC), persoanele imunodeprimate, fumătorii, persoanele care suferă de boli cardiovasculare, persoanele instituționalizate (azil, închisori), persoanele care nu respectă o igienă riguroasă. Cele mai comune simptome sunt starea de oboseală, tusea seacă sau cu expectorație, dureri musculare, strănut, secreții nazale abundente, congestie nazală, dureri în gât, sindrom febril, dureri de cap, manifestari digestive (dureri abdominale, grețuri, vărsături), simptome ce pot perista 5-10 zile. Simptomatologia poate varia de la una simplă, care nu generează un grad ridicat de discomfort, până la una severă, potențial amenințătoare de viață. Astfel că în acest caz este extrem de importantă vizita la medic încă de la începutul primelor simptome, cu scopul de a identifica factorul etiologic, estimarea posibilei evoluții a bolii în timp și administrarea cât mai rapidă a unui tratament potrivit”, a mai adăugat medicul pneumolog.
Cum tratăm, cum prevenim
,,Tratamentul virozelor este adaptat la diversitatea și severitatea simptomatologiei. O schemă terapeutică poate include hidratarea corespunzătoare, odihna este foarte esențială, iar în cazul în care apare febra, se pot administra antipiretice, analgezice impotriva durerilor, antitusive, expectorante, medicamente antivirale specific patogenului. Antibioticele nu ajută în tratamentul virozelor respiratorii provocate de un virus. Totuşi, există cazuri în care un astfel de tratament poate fi administrat în funcţie de evoluţia bolii şi doar la recomandarea medicului. Complicațiile virozelor pot duce la apariția otitelor, sinuzitelor, bronșitelor, cei mai predispuși fiind cei cu o imunitate slabită dar si seniorii cu boli cornice. Prevenția este un factor foarte important, respectarea cu strictețe a măsurilor de igienă diminuează riscul de a contracta o infecție respiratorie, precum și evitarea spațiilor aglomerate.
Vaccinarea este și ea o protecție suplimentară. Vaccinul antigripal se face anual, serul fiind adaptat tulpinilor virusului în circulație. A se ține cont de faptul că vaccinarea antigripală nu garantează pacientului că nu va face gripă, ci doar îl ferește de formele grave ale bolii”, a menționat specialistul. Reamintim că programul său de activitate este de Luni până Joi, în intervalul 8:00 – 15:00 – Secția II Pneumologie, respectiv Vineri, între 8:00 și 15:00 – Cabinetul Ambulatoriului integrat al spitalului. Serviciile medicale de la sanatoriu implică și pacienți care nu sunt internați aici, ei putând să se prezinte în baza unei programări telefonice realizată în prealabil și a unui bilet de trimitere emis de medicul de familie. Datorită faptului că unitatea e în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, investigațiile vor fi gratuite.