ActualitateFlash

Dosarul lui Bercea, redeschis la cererea Procurorului General

Carmen Cosman

Parchetul General a infirmat soluţia dată de procurorii din Petroşani în cazul omului de afaceri Emil Bercea (foto). Acesta a fost prins băut la volan chiar înainte de Paşti, iar alcoolemia stabilită la prima probă ducea către un dosar penal categoric. Totuşi, omul de afaceri a scăpat de răspunderea penală.

Retrimis la judeţ

În urma scandalului mediatic declanşat de motivarea dată de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut dosarul lui Emil Bercea, la solicitarea expresă a Procurorului General al României, Laura Codruţa Kovesi. Soluţia propusă de procurorii petroşăneni în acest caz a fost infirmată, în timp ce dosarul a fost trimis spre recercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

„Soluţia dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani a fost infirmată de Parchetul general. La noi, dosarul a ajuns în ultima săptămână din luna decembrie şi a fost repartizat unui procuror”, a declarat Adina Velescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Prins băut la volan

Fapta pentru care a fost cercetat omul de afaceri Emil Bercea s-a petrecut în luna aprilie a anului 2010. Acesta a urcat la volanul autoturismului deşi avea o concentraţie de 1,6 la mie alcool în sânge, aspect stabilit după analizarea probelor biologice recoltate, pentru că acesta a refuzat să sufle în etilotest.

În plus, omul de afaceri a oferit un adevărat show, presărat cu ameninţări şi injurii. În mod normal, pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice, un om oarecare risca o pedeapsă cuprinsă între unu şi cinci ani de închisoare, dar Emil Bercea a fost „curăţat“ de procurorul de caz, după ce a contestat analizele la IML Timişoara, pe motiv că testarea a avut loc la o oră după incident. Şi chiar a avut câştig de cauză. Expertiza venită de la IML Timişoara confirmă faptul că Emil Irinel Bercea s-a urcat la volan, după ce a consumat băuturi alcoolice, însă alcoolemia i-a scăzut de la 1,6 la mie în sânge, undeva la 0,80 la mie, adică infracţiunea a devenit doar o contravenţie. De partea omului de afaceri au fost şi greşelile flagrante ale poliţiştilor şi de acest lucru, s-a prevalat şi Emil Bercea, prin apărătorul său. Surse din rândul anchetatorilor spun că pe procesul verbal întocmit nu a fost trecută ora consemnării incidentului. Raportul IML Timişoara nu mai poate fi contestat.

Şi diplomele au contat

În consecinţă, procurorul de caz, Dumitru Ilinca, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani, a consemnat în motivarea sentinţei, că alcoolemia lui Bercea era, în momentul în care a fost oprit de poliţişti, de 0,8 la mie. În plus, în motivarea sentinţei de scoatere de sub urmărire penală s-a mai precizat că firma deţinută de Emil Bercea a fost premiată de Primăria Petroşani, diplome depuse la dosar chiar de avocatul omului de afaceri. Practic, anchetatorii nu au făcut altceva, decât să invoce prevederile articolului 18.1 din Codul de Procedură Penală, care arată că, la stabilirea gradului de pericol, se ţine cont, printre altele, şi de persoana şi conduita făptuitorului. Totuşi, Parchetul General a considerat că se impune reanchetarea cazului. Procurorul Dumitru Ilinca a refuzat să facă vreo declaraţie în acest sens.

3 comentarii la „Dosarul lui Bercea, redeschis la cererea Procurorului General

  • Sa fie trimis acest dosar a acestui Bercea la Bucuresti,aici in judet sau in zona nu prezinta incredere din partea justitiei,sa fie judecat ca orce cetatean,sigur trebuie inchis multi ani dar fara suspendare cum de obicei fac acesti judecatori platiti din banii nostri publici pentru cei bogati.

  • Nene Ilinca, da demisia nu se impune? Nu esti tu incompetent? ba da, ba da…diplomele alea sunt bune de sters la ***, sunt date de cumnata-sa, avocata Carmen Cepeliuc, patroana firmei Cepi Impex. Pe cine dracu credeti ca mai pacaliti? Bai, domnu Docea, de ce nu faci tu un serial despre asta in fituica lu matale?

  • Pai nasule,tibi si nasa -monica e frumos dupa ce i-ati mancat banisorii finului sa-l lasati la bulau?Si mai ziceati de base ca e nerecunoscator!Aviz fraierilor…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura