ActualitateFlash

Dosarul „Holzindustrie Schweighofer” are repercusiuni şi în judeţ: Percheziţii la Direcţia Silvică Hunedoara şi la domiciliul şefului instituţiei

Natalia Bumbac

Colosul din industria lemnului – Holzindustrie Schweighofer – a intrat în vizorul anchetatorilor. Ieri, 30 mai, poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat 23 de percheziţii la sediile întreprinderii şi la colaboratorii acesteia din judeţele Hunedoara, Alba, Suceava, Bihor şi din municipiul Bucureşti. La noi în judeţ au fost percheziţionate sediul Direcţiei Silvice Hunedoara şi domiciliul din Simeria al directorului instituţiei, Radu Crişan (foto mic).

„Au venit a doua oară”
„A fost o percheziţie domiciliară, la mine acasă, după ce s-a finalizat, am venit şi la birou (n.r. Direcţia Silvică Hunedoara). Şi de aici au ridicat documentele care au crezut că le sunt de folos în ancheta pe care o desfăşoară. Au cerut fişele posturilor persoanelor care au fost în comisiile de licitaţii şi negocieri pe care le-a organizat Direcţia Silvică, din perioada 2013 până în prezent”, a declarat Radu Crişan. Acesta a mai afirmat că anchetatorii nu i-au comunicat că ar avea vreo calitate în dosar, de suspect sau inculpat, presupunând că ar avea calitatea de martor. Directorul Direcţiei Silvice Hunedoara a mai spus că nici el, nici alţi angajaţi ai instituţiei, până în prezent, nu au fost audiaţi de procurori. Este pentru a doua oară când anchetatorii au venit la Direcţia Silvică Hunedoara. „Prima dată au venit în 2014 cu mandat de ridicare de documente. Atunci au luat documente privind licitaţiile organizate de Direcţia Silvică Hunedoara. În fiecare an, Direcţia Silvică Hunedoara organizează câteva zeci de licitaţii de mai multe feluri, pentru lemn pe picior, pentru lemn fasonat, licitaţie pentru exploatarea lemnului etc.”, a explicat directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

Prejudiciu de 25 de milioane de euro
Conform comunicatului emis de DIICOT, percheziţiile de ieri au vizat destructurarea unei grupări infracţionale din industria lemnului care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro. Gruparea achiziţiona lemn fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală era disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal. Percheziţiile au avut loc la sediile a patru instituţii publice din mai multe judeţe, punctele de lucru ale Holzindustrie Schweighofer din Sebeş, judeţul Alba şi Rădăuţi, judeţul Suceava, precum şi mai multe locuinţe private. Au fost identificate şi conduse la sediul unităţii de Parchet 10 persoane. „Din cercetări a reieşit că persoane din conducerea societăţii comerciale vizate, începând cu anul 2011 şi până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziţii de lemn rotund de răşinoase provenit din tăieri ilegale şi deturnarea licitaţiilor publice, de la foarte mulţi furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale României. Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale.

„Cooperează cu anchetatorii”
Holzindustrie Schweighofer nu a rămas impasibilă la acţiunile anchetatorilor. Ieri, compania a transmis un comunicat de presă intitulat „Holzindustrie Schweighofer cooperează cu autorităţile pentru o bună desfăşurare a anchetei DIICOT”.
„Holzindustrie Schweighofer cooperează cu autorităţile şi oferă tot sprijinul în ancheta DIICOT comunicată pe 30 mai 2018. Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea şi reglementările în vigoare din ţările în care operează. Compania pune la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile necesare pentru buna desfăşurare a anchetei în curs şi sprijină autorităţile prin toate mijloacele sale pentru o soluţionare corectă a investigaţiei, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înştiinţată de obiectul acestei investigaţii. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată în soluţionarea rapidă şi corectă a acestei situaţii. La începutul anului 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan de acţiune complex pentru a combate tăierile ilegale şi pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului în România. Compania a investit un milion de euro în consolidarea securităţii lanţului său de aprovizionare prin măsuri care depăşesc cu mult cerinţele legale şi reglementările în vigoare din România”, se arată în comunicatul care continuă cu un bilanţ al măsurilor luate de companie.
Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piaţa românească în 2003. Acum, are în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn. Compania a fost acuzată în trecut de diverse ONG-uri că ar achiziţiona lemn tăiat ilegal din pădurile României. În iulie 2017, retailerul de materiale de construcţii şi amenajări interioare Leroy Merlin a anunţat că a exclus, în perioada martie – iunie 2017, din lanţul său de aprovizionare 25 de furnizori, printre care şi producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer, deoarece aceştia nu aveau certificare FSC (Forest Stewardship Council – un ONG apărut în anul 1993, pentru a promova un management forestier responsabil în pădurile din întreaga lume). Anterior, şi alte lanţuri de bricolaj precum Hornbach sau Brico Dépôt România anunţaseră că au redus sau sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la Holzindustrie Schweighofer.

One thought on “Dosarul „Holzindustrie Schweighofer” are repercusiuni şi în judeţ: Percheziţii la Direcţia Silvică Hunedoara şi la domiciliul şefului instituţiei

  • O veste buna, va rog sa ne tineti la curent cu aceasta afacere. Acum e cam tarziu dar mai bine mai tarziu decat niciodata !!! Procurorii si judecatorii sa isi faca DATORIA !!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura