Actualitate

Doi tineri, unul din Petroșani și altul din Petrila, au făcut prăpăd pe unde au trecut

Doar statului trebuie să achite suma de 100.000 de lei, bani cheltuiți pe parcursul urmăririi penale. Păgubiților, nu mai puțin de 22 de la număr, trebuie să le acopere pagube de alte câteva zeci de mii de lei. Cei doi hunedoreni au fost condamnați definitiv de către judecătorii din Alba Iulia la închisoare și au fost încarcerați în penitenciar.

Se informau de pe Internet
Judecătorii i-au găsit vinovați de câte 22 de furturi. Cei doi au plecat din Valea Jiului către Alba, însă în zona Geoagiu au dat mai multe spargeri și au continuat în localități din județul Alba. De la sume mari de bani în lei și valută, tinerii au sustras din locuințele sparte tot ce credeau ei că putea fi valorificat repede. Lovitura au dat-o în casa unui octogenar care-și păstra economiile în valiza de lemn cu care făcuse armata. În ”lădoi” au găsit suma de 50.000 de lei, pe care au furat-o. Multe dintre bunurile furate au fost găsite de polițiști la Petroșani, la locuința suspectului. ”Inculpatul a de­clarat faptul că înainte de a pleca din Valea Jiului au constatat, informându-se de pe internet, că în zona Apusenilor se găsesc mai multe sate părăsite şi au considerat că în felul acesta ar putea obţine în mod facil bani sau alte foloase, precizând faptul că toţi au avut acelaşi obiectiv”, au reținut magistrații. În fața anchetatorilor, tânărul din Petroșani a spus că banii găsiți la locuința sa, în urma percheziției, adică 20.000 de lei, provin din vânzarea unui autoturism. A încercat chiar să-și construiască un alibi și a declarat că a ajuns în zona unde au avut loc furturile pentru că este pa­sio­nat de cros și voia să vadă dacă poate face un traseu. ”Se impune în acest sens sublinierea faptului că toate cele 22 de fapte au fost comise într-un interval de aproximativ 5 luni și 15 zile, după ce aceştia se documentau cu privire la localități izolate, sate de tip risipit, cu case care fie nu erau locuite pe par­cur­sul unei anumite perioade din an, fie erau locuite de una sau maxim două per­soane, în proporție covârșitoare per­soane cu vârste de peste 60 de ani. Localitățile vizate se aflau atât în zona județelor Hunedoara și Alba, cât și din alte zone ale țării, iar inculpații se de­pla­sau în zonele vizate și acționau, de re­gulă, după o perioadă de așteptare, în care tatonau terenul și adunau infor­mații în timp scurt cu privire la prezența sau absența unor locuitori în imobilele unde urma să acționeze, precum și cu privire la modul în care acești locuitori își organizau activitățile gospodărești.

Nu țin banii în bănci
Faptele au fost comise de inculpaţi ba­zându-se pe faptul că persoanele vârst­nice, care locuiesc în aceste lo­ca­lități izolate, au acumulat diferite sume de bani, din pensie sau de pe urma în­stră­inării de bunuri, produse sau ani­male, sume pe care nu le păstrează în conturi bancare, ci, de regulă, fizic. În scopul arătat, inculpații au pătruns astfel, prin efracție, în imobilele în care con­siderau că se puteau identifica astfel de bunuri și au răvășit hainele, așternuturile și bunurile din interiorul acestor locuințe, în căutarea sumelor de bani. Probele administrate în cauză re­levă că în situația în care inculpații nu gă­seau sume de bani la imobilele deținute de persoanele vătămate, acționau în sensul sustragerii de bunuri cu privire la care aveau bănuiala că ar putea fi ușor de valorificat sau cu privire la care con­si­derau că le puteau folosi în scop per­sonal”, reține judecătorul din Alba Iulia, care i-a condamnat pe cei doi spăr­gă­tori. Tânărul din Petroșani a fost con­dam­nat la de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată. Cel din Petrila, reci­di­vist, a primit 5 ani închisoare cu exe­cu­tare. (M.Gânju)