Doi hunedoreni, trimişi în judecată de DNA, pentru complicitate la fraude farmaceutice

Natalia Bumbac

Doi hunedoreni, Tatiana Făgădar şi Mihai Drăgoescu, alături de alte 10 persoane, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA într-un dosar în care cei doi sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani – Făgădar, şi complicitate la evaziune fiscală – Drăgoescu. Este vorba de un nou dosar în care aceştia sunt acuzaţi de infracţiuni economice cu produse farmaceutice, ambii fiind trimişi în judecată pentru fapte asemănătoare şi într-o altă cauză, dar instrumentată de procurorii DIICOT.

Prejudiciu de zeci de milioane de lei
Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Iuliana Pănescu, Dan Ştefan şi Ana-Iuliana Dima din Ilfov, Nicuşor Dima, Florina Stoian, Raluca Dragu, Aurora Smilovici, Alexandru Panghe şi Cornel Irimia din Bucureşti, Daniel Chiriţă din Prahova şi Cristian Alecu din Dâmboviţa. Procurorii îi acuză de evaziune fiscală şi spălare de bani, precum şi de complicitate la aceste fapte. Dosarul a fost trimis în judecată la Tribunalul Bucureşti.
Procurorii DNA au emis un comunicat în care susţin că în perioada 2010-2011, Pănescu şi Ştefan, în calitate de administratori ai unor firme, cu sprijinul celorlalţi inculpaţi, au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le conduceau achiziţii fictive de medicamente. Aceste produse (din categoria celor destinate afecţiunilor cardiace, infecţiei HIV/SIDA şi celor onco-hematologice şi care fac obiectul unor programe naţionale finanţate de la bugetul de stat, subvenţionate în procent de 100 la sută) erau procurate de pe piaţa neagră din România şi exportate ulterior în spaţiul intracomunitar, inculpaţii beneficiind în acest mod nelegal de scutiri de taxe. În acest fel, au prejudiciat bugetul statului cu 19.070.230 de lei, din care 6.870.203 de lei TVA dedusă ilegal şi 12.200.027 de lei impozit pe profit nedeclarat.
„În aceeaşi perioadă, pentru a da o aparenţă de legalitate achiziţiilor înregistrate, au creat un circuit financiar menit să spele sumele de bani provenite din evaziunea fiscală. Astfel, pentru a fi ascunsă originea ilicită a fondurilor, sumele de bani obţinute au fost rulate prin conturile firmelor controlate de inculpaţi, de unde, ulterior, suma totală de 58.745.965 de lei a fost retrasă de aceştia direct, în numerar, sau prin intermediul ATM-urilor”, se precizează în comunicatul DNA.
Mai multe bunuri ale persoanelor cercetate în acest dosar au fost puse sub sechestru asigurator. Întrebat dacă faptele din acest rechizitoriu au legătură cu cauza DIICOT-ului în care sunt judecaţi Făgădar şi Drăgoescu, reprezentantul Biroului de presă al DNA a afirmat că nu cunoaşte acest aspect.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina albă, 9.11.2017

Paul Moldovan, antrenor la echipa de fotbal Agrocompany Băcia Pentru că echipa pe care o antrenează este revelaţia campionatului, câştigând

Gura lumii, 9.11.2017

Nici nu s-au uscat bine dungile de vopsea de la parcarea nouă din târgul cu cetate, că nelipsitele rable cu

Tabără de sănătate din Straja, apreciată la Londra

Tabăra de sănătate pentru copiii supraponderali, organizată anual în Staţiunea Straja, din Valea Jiului, în care cei mici sunt ajutaţi

Închide