Doi deţinuţi convertiţi la islam au reclamat statul la CEDO

Doi infractori români au obţinut con­dam­narea statului român de către Curtea Euro­peană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce au reclamat că nu au primit în închisoare hrană fără carne de porc.
Unul dintre ei a motivat că la două peni­tenciare unde a fost închis, nu a primit hra­nă compatibilă cu perceptele islamului. Ion Saran, domiciliat în România, a fost deţinut între anii 2016 şi 2018, în penitenciarele Deva, Botoşani, Codlea, Iaşi şi Miercurea Ciuc. Deţinutul s-a declarat iniţial a fi creş­tin-ortodox şi nu a furnizat ulterior vreun do­cu­ment prin care să dovedească faptul că este musulman. Al doilea deţinut, Dănuţ Neagu, a executat o pedeapsă cu închi­soa­rea între anii 2009 şi 2017 în mai multe pe­nitenciare din România. La data încarc­e­rării a declarat că este creştin-ortodox, dar s-a convertit la islam în timpul executării pe­dep­sei. Şi el a reclamat refuzul autorităţilor r­omâne de a-i oferi în detenţie mâncare fără carne de porc – conform preceptelor religiei musulmane -în lipsa unei dovezi din partea sa care să ateste că a aderat la această religie.
CEDO a stabilit că autorităţile române au încălcat în ambele cazuri Articolul 9 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie şi a dispus plata către cei doi reclamanţi a unei despăgubiri de 5.000 de euro pentru fiecare. Instanţa europeană a considerat că autorităţile române nu au asigurat un echilibru corect între interesele penitenciarului, cele ale celorlalţi deţinuţi şi interesul celor doi reclamanţi. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare