Doi candidaţi au rămas, ieri, în cursa pentru postul de manager al Spitalului din Zam. Cum se câştigă la noi un post de manager de spital

Sorina Popa

Ieri a fost examenul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului de psihiatrie de la Zam. Un concurs care arată cât de bolnav este sistemul nostru de sănătate. De ce? Pentru că membrii co­misiei de examinare au fost clar de partea unuia din­tre candidaţi. Cum? Curios cum unul dintre aceş­tia a răspuns la întrebări fără să se gân­dească, de parcă ar fi ştiut dinainte în­trebările.

Are sau nu are datorii?, aceasta-i întrebarea
Dar să începem cu începutul. Din patru can­di­daţi înscrişi la concurs, au rămas doar doi, unul fiind respins la capitolul dosar, iar altul a anunţat ieri că nu participă.
Aşadar, au rămas Nicuşor Ştefan (foto dreapta) şi Ciprian Luca (foto stânga). Primul, managerul interimar al spitalului din Zam, celălalt având o experienţă ca manager la mai multe unităţi sanitare de profil.
Membrii comisiei de examinare au fost: Marinela Macavei, preşedintele comisiei, din cadrul DSP Hunedoara, iar membri, Dana Micloşoni, ma­na­gerul Spitalului din Haţeg şi Alin Vasilescu, mana­gerul de la Spitalul Petroşani. Ultimii doi şi membri PNL. Iar unul dintre candidaţi, tot membru PNL. Şi, cu asta am spus aproape totul.

Diferenţă extrem de mică
Rezultatul interviului a fost afişat aseară pe site-ul unităţii: Nicuşor Ştefan, 9,69, iar Ciprian Luca, 9,51.
Primul candidat, Ciprian Luca, a fost întrebat la un moment dat de către managerul spitalului din Haţeg de ce a scris în proiectul de management că unitatea din Zam are datorii? Pentru că spitalul nu are, a spus Dana Micloşoni. Luca a răspuns că a construit proiectul de management conform datelor primite, oficial, de la Spitalul de psihiatrie din Zam. Ca atare, ne-am aflat într-o situaţie în care un candidat este pus într-o postură proastă. De ce? Probabil, ca să i se scadă din punctaj. MESAGERUL HUNEDOREAN a asistat la acest con­curs şi a întrebat-o pe managera de la Haţeg care este adevărul? Are sau nu Spitalul de psihiatrie datorii? Răspunsul a fost că da. Atunci, fie doamna manager habar nu are de situaţia de acolo şi atunci nu avea ce căuta în comisia de examinare, fie a avut rolul de a elimina candidatul care nu era agreat. Altă explicaţie nu există, în condiţiile în care toţi membrii comisiei sunt oameni cu expe­rienţă şi bine pregătiţi profesional, dacă ne luăm după locurile lor de muncă. Managerul Alin Vasilescu a avut o reacţie dură atunci când re­por­terul MESAGERULUI HUNEDOREAN a vrut lămuriri legate de datoriile spitalului. „Nu suntem în con­ferinţă de presă!. Trimite-ţi întrebările pe mail”. Ca­tegoric că nu a fost o conferinţă de presă, dar, dom­nule manager, este vorba de un concurs public, vrem să ştim cu toţii cum se dau aceste exa­mene şi, mai ales cum se iau.

Cine a stabilit componenţa comisiei?
MESAGERUL HUNEDOREAN solicită ministrului Sănătăţii să verifice cum a fost întocmită comisia de examinare pentru acest concurs de manager. Pentru că Spitalul din Zam se află în directa sub­ordonare a Ministerului Sănătăţii. Am vrut să o în­trebăm pe preşedinta comisiei de examinare, Mari­nela Macovei, cine a stabilit componenţa co­misiei respective? Şi, cum putem fi siguri că unul dintre candidaţi nu a ştiut întrebările care i s-au adresat dinainte? Însă, aceasta nu a răspuns la apelurile repetate ale noastre. Aşa că o întrebăm public pe Marinela Macavei, cum s-a stabilit com­po­nenţa comisiei de examinare pentru concursul pentru postul de manager al Spitalului de psi­hia­trie din Zam? Ce criterii au fost luate în calcul? Cum de au fost puşi doi manageri liberali de spi­tale? De ce nu a fost numit aici managerul de la Spi­talul din Deva, sau cel din Hunedoara, două unităţi mari? Probabil pentru că cei doi sunt pe­se­dişti. Până când mergem pe sistem clientelar şi nu lăsăm profesioniştii să ajungă pe posturi cheie? Până când decid pentru viaţa noastră unii oameni care se cred mai presus de lege? Până când com­petenţa pierde în locul pilelor?. Până când?

2 comentarii la „Doi candidaţi au rămas, ieri, în cursa pentru postul de manager al Spitalului din Zam. Cum se câştigă la noi un post de manager de spital

 • 9 iunie 2021 la 6:49
  Legătură permanentă

  „Ciocu mic”, vorba unei nefericite, că acum Ei sunt la putere. A vrut președintele vostru (și al Serviciilor) să aibă guvernul și parlamentul lui ca și tot ce mișcă-n țara asta?! A făcut tot posibilul să „nu mai rămână piatră pe piatră” și reușit. Pe vremea pdl 2009-2012 se cerea aprobare chiar și pentru a angaja o femeie de serviciu într-o instituție publică, ca să nu mai vorbim de alte funcții. Din 2004 „dreapta” are puterea și cine are cătușele are puterea. Una e să guvernezi și alta e să ai puterea. Restul e „pepsi&popcorn”!

 • 9 iunie 2021 la 16:59
  Legătură permanentă

  Examen pentru postul de manager la Spital Psihiatrie Zam … suna corect , dar cu am mai spus nu este examen sau concurs, se vede clar ca este selectie de persoane cu personaj bine stabilit.
  Sunt foarte curioasa ce ii recomanda pentru a fi in comisie pe managerul sp. Petrosani si pe managerul sp.Hateg ( spital ca si inexistent- consumator de fonduri) spitalul Hateg este trimitator de pacienti catre Spitalul Hunedoara si Spitalul Deva. cam la asta se rezuma 80 % din activitatea spitalului Hateg, de aici si rezulta activitatea marcanta manageriala a doamnei manager a Spitalului Hateg. Drept urmare ce o recomanda in comisia de selectie a managerului Sp.Zam.activitatea de partid sau cursul de duminica pentru competenta manageriala ( adeverinta necesara la dosar).
  Daca ar trebui sa fie o selectie politica tot nu iasa la calcule pentru ca postul nu este al PNL, Ministerul fiind al USR … se pare ca s-au aruncat PNL-istii cu candidat si comisie cu tot pentru post USR-istii nestiind de acel post sau au facut blat.
  Daca este sa o luam pe corectitudinea de examen sau concurs, din ce reiese se pare ca nu avem de ce vorbi.Au eliminat candidatii cat au putut de bine, unul cu dosar incomplet pentru o ,,hartiuta” iar pe celalalt posibil prin intimidare. Nu mai conteaza, au ramas 2 candidati si se pare ca nu au putut face o mare departajare , contracandidatul managerului actual, se pare ca a avut un proiect bun, altfel il spulberau dar le-a fost teama( bravo presa).
  Este de urmarit cine este in comisia de solutionare a contestatiilor si ce pedigrii au.
  Presa , va rog printati proiectele celor 2 candidati si datile spre studiu unor persoane competente Scoala nationala de management in sanatate, UMF CLUJ, UMF Timisoara , profesori universitari, sau chiar finantatorilor serviciilor de sanatate CNAS… asa doar spre satisfacerea noastra.
  Proiectul candidatului respins macar vine cu ceva nou pentru spital(este public pe site).
  Si acum cireasa de pe tort . Daca datele transmise candidatilor nu sunt reale…deja are un alt iz.
  Daca in datele financiare transmise candidatilor reiese ca Spitalul are datorii si real Spitalul nu are datorii, personal consider ca nu-si mai are locul nici o contestatie ca, comisia si Presedintele Comisiei vor avea multe de explicat.

  Se pare ca si cu presa de fata nu le este rusine si fac jocurile cum cred ei.

  Noi nu mai avem nici o speranta ca lucrurile in tara asta vor merge vreodata corect.

  Astfel rezultatul selectiei de manager este clar si dupa contestetie :

  Nicusor Stefan – ADMIS bravooooo

  PS. pacat ca presa in aceasta speta se rezuma doar la un singur reprezentant

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.