Divorţ de comun acord, în faţa notarului

15 decembrie 2010 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Livia Botici

Începând din data de 25 decembrie, persoanele care vor dori să divorţeze o vor putea face mult mai uşor şi într-un timp mai scurt. Asta, pentru că, din ziua de Crăciun, va intra în vigoare Legea 202/2010, cu privire la desfacerea căsătoriilor, ce va permite ca soţii să poată divorţa şi în faţa notarului sau a ofiţerului de stare civilă.

Căsătorie încheiată în 30 de zile

Până în acest moment, numai în anul 2010, în jur de 2.000 de cupluri au depus la judecătoriile din judeţ, cereri de divorţ. Numărul mare de dosare de divorţ face ca perioada de soluţionare să fie una destul de lungă. Spre exemplu, în data de 11 noiembrie a.c., doi tineri, Mariana şi Cristian, au depus, la Judecătoria Deva, o cerere de divorţ. Nici în acest moment, căsătoria lor nu este desfăcută, pentru că, instanţa a acordat primul termen de judecată în data de 13 ianuarie, la aproape două luni de la depunerea solicitării. Ei bine, datorită noii legi, soţii nu vor mai fi nevoiţi să aştepte atât de mult pentru a divorţa. Cu o simplă cerere la notar sau la ofiţerul de stare civilă, în 30 de zile, cuplul va fi despărţit. „Solicitarea trebuie depusă personal, de cei doi soţi. Notarul le va acorda un termen de 30 de zile, în cazul în care se răzgândesc şi renunţă la acţiune. După această perioadă, dacă în continuare doresc să se despartă, cei doi vor reveni în faţa ofiţerului şi li se va înmâna certificatul de divorţ. Din acel moment, căsătoria va fi, oficial, desfăcută. Divorţul la notarul public sau la ofiţerul de stare civilă va putea fi făcut numai în cazul în care ambii soţi sunt de acord cu separarea şi dacă nu au copii minori”, a declarat notarul Tatiana Opruţa.

Tarifele nu sunt stabilite

Un divorţ simplu, fără partaj, declarat de un judecător, costă în jur de 40 lei, contravaloarea taxei de timbru. Pe de altă parte, până în acest moment, deşi legea divorţului la notar a fost publicată în Monitorul Oficial, nu se cunosc taxele pe care cuplurile vor trebui să le plătească pentru a fi separate oficial. „Taxa pentru divorţ va fi stabilită la nivel naţional şi va fi aceeaşi pentru fiecare cabinet notarial şi pentru fiecare ofiţer de stare civilă. Presupunem că, aşa cum se întâmplă de obicei, legislaţia va apărea pe ultima sută de metri. Deocamdată, efectiv, nu ştim cum vom lucra şi cât vom câştiga de pe urma acestor servicii pe care le vom face”, a adăugat notarul Tatiana Opruţa.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. av. r.f. spune:

    da, lobby-ul notarilor a dat roade. si in aceatsa privinta si in multe altele …

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cupluri „de aur”, premiate la Deva

Ieri, sala de festivităţi a Biroului de Stare Civilă din Deva s-a umplut de cupluri de pensionari, venite pentru a...

Turismul cultural ne poate scăpa de sărăcie

Siturile arheologice din judeţul Hunedoara, care datează din perioada romană, au fost incluse într-un proiect internaţional de promovare a turismului...

Se apropie schimbarea la faţă a Poliţiei Comunitare

De la 1 ianuarie 2011, Poliţia Comunitară va deveni Poliţia Locală, cu atribuţii mult mai multe pe circulaţie rutieră, ordine...

Închide