Politica si administratie

Distrug natura şi spun cã amenajeazã spaţii verzi

Nicolle Ebner

După ce, anul trecut, drujbele muncitorilor de la SPIGM (Serviciul Public Municipal de Întreţinere şi Gospodărire municipală) au răpus, fără menajamente, „arborele vieţii” din zona Primăriei Deva, de curând, a venit şi rândul arbuştilor şi a gardului viu din zona Cinematografului Patria.

Gard viu, înlocuit cu borduri

Zona, loc de promenadă preferat de deveni, dar şi de comercianţii care şi-au deschis terase tocmai datorită spaţiilor verzi, arată jalnic. S-au tăiat, fără să se ţină cont de valoarea esenţelor de lemn, copaci de tuia, care au înfrumuseţat oraşul în ultimii 40-50 de ani şi care, în acelaşi timp, au primenit aerul poluat, până nu demult, de Termocentrala Mintia. Gardul viu a fost tăiat de la rădăcină, pentru că muncitorii nu l-au putut scoate din pământ, atât de bine contribuia la stabilitatea solului. Deranjaţi, devenii au început să facă sesizări. Mai întâi, la primărie. „A trebuit să intervenim în această zonă, deoarece gardul viu devenise un focar de infecţie, pentru că toată lumea arunca deşeurile acolo. Copacii bătrâni i-am tăiat pentru că reprezentau un pericol, în caz de furtună, iar vegetaţia crescută sălbatic am eliminat-o, deoarece devenise adăpost pentru câinii străzii. În loc de gard viu, vom pune borduri, flori, zona verde va fi înlocuită cu gazon şi vom replanta copaci, din esenţe mai rezistente”, a motivat viceprimarul Cosmin Costa rolul lucrărilor începute în centrul Devei.

Sesizări la APM

Nemulţumiţi că totul se taie de-a valma, devenii au făcut sesizări şi la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului. „Au sunat mai mulţi cetăţeni, dar i-am dirijat spre Garda de Mediu, singura instituţie abilitată să aplice sancţiuni în domeniul protecţiei mediului. Primăriile trebuie să aibă un registru al zonelor verzi, în care să fie inventariate toate spaţiile verzi de pe domeniul public şi toţi arborii şi arbuştii cu rol în îmbunătăţirea calităţii aerului. Conform legislaţiei, toate localităţile ar trebui să aibă 20 mp de zonă verde/locuitor, şi până în 2013, suprafaţa să crească până 26 mp zonă verde/locuitor. În Deva, sunt sub trei mp, şi după cum am constatat, acţiunile sunt de diminuare, nu de creştere a zonelor verzi. Singura şansă să ajungem la 20 mp este să vopsim betoanele în verde, cum se vopseau copacii uscaţi, pe vremea lui Ceauşescu”, a declarat directorul coordonator al AJPM Hunedoara, Georgeta Barabaş.

SPIGM recidivează

Anul trecut, acelaşi SPIGM Deva a reuşit performanţa de a distruge ceea ce nu a reuşit să distrugă însăşi natura. Muncitorii au tăiat mai mulţi copaci care mărgineau aleea ce trece prin faţa Primăriei Deva, printre copacii sacrificaţi fiind şi un arbore Ginkgo-biloba, specie protejată, o adevărată minune a lumii vegetale, simbol al longevităţii pe pământ, întrucât poate trăi peste 1.000 de ani.

6 comentarii la „Distrug natura şi spun cã amenajeazã spaţii verzi

 • Ce „..frumos” borduri….in zona verde….o adevarata opera de arta asa domnilor stricati ca apoi sa va plingeti ca nu sunt bani ….La Casa de cultura ati scos niste marmura si ceva gard viu si ati pus beton….de ce ?Ati schimbat florile din rondouri in loc sa le ingrijiti pe cele care erau gata plantate …si asta din banii cui?

 • Acest primar specializat in note de 4 in cei 4 ani de scoala pe care i-a facut, trebuie tinut pe strada atunci cand e cald, soare si pute a urina si rahat de caine.
  Un tembel care ia spaga din orice. Am crezut ca va face ceva bun in Deva, dar m-am inselat. In afara de spagi pentru acolitii sai, nu face nimic.

 • Macar or sa puna borduri verzi ? 🙂 Astia stiu doar sa distruga. Mai stiti sa faceti si altceva in afara de a taia toate padurile din tara ?

 • Tovarasii primari Mircia Muntean si viceprimar Cosmin Costa chiar va bateti joc de Deva?Voi plecati din primarie si Deva ramane fara copacii aceia frumosi din fata cinematografului Patria.Chiar nu ganditi de loc?pe langa ca sunteti niste vinituri in oras, va perimteti sa distrugeti si copacii orasului.ce respect sa mai aibe cetatenii Devei ptr voi?zero!

 • macar puneti mana si plantati copaci la loc si fara terase in loc de gard viu pe centru Devei.
  voi de la agentia judeteana pentru protectia mediului, cum de
  i-ati acordat unda verde viceprimarului Cosmin Costa ?iar ati luat spaga….pana cand?

 • Rusine sa va fie celor care au taiat si aprobat taierea gardului viu si copacii vechi de 50 ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura