Actualitate

Din nou, bate gongul la Teatrul de Artă din Deva: „Othello” – în deschiderea stagiunii 2017-2018

Natalia Bumbac

Teatrul de Artă din Deva (TAD) îşi deschide stagiunea 2017-2018 cu un spectacol de colecţie – „Othello” de William Shakespeare. O producţie a Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte, în regia armeanului Suren Shahverdian, care va prinde viaţă pe scena teatrului devean astăzi, 27 septembrie, de la ora 19.00.

O comedie de Caragiale
„Othello” în regia lui Suren Shahverdian este considerat ca unul dintre cele mai reuşite spectacole montate în ultimii ani la teatrul din Târgovişte. Cu participări la festivaluri importante de gen, piesa se va juca pe scena teatrului devean pentru a marca începutul unei stagiuni cu planuri ambiţioase.
Aşadar, pentru iubitorii acestui gen de artă, la teatrul devean sunt în pregătire noi spectacole, unele fiind de-a dreptul savuroase. Directorul TAD, Mihai Panaitescu (foto mic), a precizat că repertoriul din stagiunea 2017-2018 va urma aceleaşi linii ca în stagiunile precedente. Este vorba despre montarea de spectacole pe mari texte de autori celebri, teatru contemporan, un autor vizat fiind sud-americanul Mario Vargas Llosa, care a luat premiul Nobel pentru Literatură, alături de spectacole din dramaturgia românească. „În planul meu ar fi să montăm Caragiale cu «D’ale Carnavalului», pentru că la Teatrul din Deva nu s-a prea jucat acest autor. Şi este un culoar de comedie care, din păcate, se regăseşte în contextul politic actual”, a conchis Panaitescu.

Premiera spectacolului, în 28 octombrie
În ceea ce priveşte noutatea din această toamnă, la TAD este în pregătire un spectacol inedit care va avea premiera în 28 octombrie. „Spectacolul nou se numeşte «Cu fundu’n două luntri», după vechiul proverb românesc, care este tradus, adaptat şi regizat de Marian Stan, fost student al lui Amza Pelea la UNATC, fost mediator cultural, actor şi regizor în Italia, unde a stat 15 ani. L-am rugat să îmi facă o traducere şi o adaptare scenică după celebra piesă a lui Carlo Goldonni «Slugă la doi stăpâni». Spectacolul este unul special, iar esenţa lui constă în talentul actoricesc şi improvizaţie, nu în decor. Poate fi jucat oriunde, începând cu treptele unei instituţii şi chiar în localuri, deoarece a fost gândit pentru a putea fi adaptat pentru orice spaţiu, având la bază genul «Commedia dell’arte». Premiera spectacolului va fi în 28 octombrie”, a declarat Mihai Panaitescu.
În altă ordine de idei, Mihai Panaitescu ne-a spus că va participa, în calitate de director al TAD, la Festivalul „TEEN-FEST” de la Bucureşti, organizat de Teatrul Excelsior, între 30 septembrie şi 8 octombrie. Structurat pe secţiuni şi având ca punct central spectacolul de teatru profesionist, festivalul se doreşte a fi o întâlnire a tinerilor cu mai multe arte. Un eveniment de la care Mihai Panaitescu speră să aducă la Deva o serie de proiecte culturale atractive pentru adolescenţii din municipiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura