Din cele peste 317.000 de carduri de sănătate distribuite în judeţ. Aproape 55.000 activate şi peste 250 pierdute

16 martie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

02 cjasOana Mihnea

Având în vedere că se apropie data limită când cardurile naţionale de sănătate vor deveni obligatorii, conducerea CJAS Hunedoara a dorit să puncteze câteva lucruri esenţiale legate de acestea.

Este un „cod de acces”
„Cardul de asigurări de sănătate este codul de acces în toate sistemele informatice ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, fără el, nimeni nu are acces la aceste informaţii, nu poate presta servicii, nu poate beneficia de servicii, nu poate cumpăra medicamente. Cardul este dovada calităţii de asigurat, fie că te prezinţi la medicul de familie sau la cel din ambulatoriu sau spital. De asemenea, va permite transparentizarea şi eficientizarea modului în care sunt cheltuiţi banii în sistemul asigurărilor de sănătate, reprezentând totodată dovada prezentării la medic a pacientului, dovada prestării serviciilor medicale, a prescrierii reţetei şi dovada eliberării medicamentelor“, a declarat medicul Viorica Codoreanu, preşedintele CJAS Hunedoara.

Şase pagini pentru un refuz de card
Până în prezent, în judeţ au fost distribuite 317.084 carduri, din care 20.434 au fost returnate către CJAS. Chiar dacă au primit cardurile de puţin timp, 254 de asiguraţi au şi rămas fără ele. Cei mai mulţi dintre ei au făcut o cerere de eliberare a unui nou card din cauză că şi-au schimbat datele personale, numele, adresa, dar au fost şi cazuri de persoane care l-au pierdut chiar în ziua când l-au primit. În aceste situaţii, asiguratul suportă producerea unui duplicat (2,2 euro +TVA pentru întocmire şi 2,74 lei +TVA pentru distribuire).
Totuşi, avem şi 18 hunedoreni care au refuzat cardul din motive de conştiinţă şi religioase. Majoritatea sunt din Valea Jiului şi au peste 50 de ani. În solicitările depuse de ei au motivat că acest card este un instrument neadecvat, prin care sunt urmăriţi. Un hunedorean şi-a redat nemulţumirea în şase pagini redactate, punând accentul pe latura religioasă şi repetând în mod constant anumite idei.

Cinci încercări pentru deblocare
Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu de la 1 mai a.c.. Cei care le-au refuzat sau nu au intrat în posesia lor până la această dată pot beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat eliberată de Casa de Sănătate, cu posibilitate de reînnoire a acesteia o dată la trei luni. De menţionat, că activarea cardului nu are un termen limită, poate fi făcută oricând. În momentul activării, asiguratul îşi va introduce un cod PIN, cunoscut doar de el şi are cinci posibilităţi de a-l greşi. La a şasea greşeală, pentru deblocare, poate apela fie la CJAS Hunedoara, fie la medicii de familie.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cum vede primarul din Toteşti ecoturismul în Ţara Haţegului

În vederea atragerii vizitatorilor şi a promovării bogatului potenţial local, prin Asociaţia de Turism Retezat şi Parcul Naţional Retezat, în...

Şapte la sută dintre bolnavii internaţi la spitalul din Deva sunt din alte judeţe

Cu toate că pentru anul 2014, contractul cu Casa de Sănătate acoperea servicii medicale doar pentru 19.500 de bolnavi, în...

Marea curăţenie a început şi la Boşorod

Deşi acţiuni de ecologizare au loc şi în restul anului, în luna martie, boşorodenii ies la curăţenie generală.

Închide