Dezastrul de la fabrica Terpena din Orăştie, provocat de o scânteie electrică

16 noiembrie 2017 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate

Natalia Bumbac

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara a finalizat ancheta privind cauzele probabile care au dus la incendierea fabricii Terpena din Orăştie. Din datele oferite de căpitanul Bogdan Dănăiaţă, reprezentantul Compartimentului de relaţii publice al ISU Hunedoara, cauza probabilă a incendiului este formată din patru elemente şi presupune:
– sursa probabilă de aprindere – o scânteie electrică;
– mijlocul care a produs aprinderea – amestec de vapori cu aer;
– primul material care s-a aprins – vaporii de izopropanol (substanţă inflamabilă)
– împrejurările determinante – formarea de amestecuri explozive;
Cu alte cuvinte, în spaţiul în care s-a declanşat incendiul s-a produs o scânteie electrică, aceasta putând fi din energie statică. Scânteie care a aprins amestecul format din aer şi vapori de izopropanol, o substanţă uşor inflamabilă. Spaţiul în care s-a declanşat incendiul a fost magazia în care erau depozitate mai multe bidoane cu diferite substanţe folosite în procesul de producţie din fabrică.
Pentru stabilirea cauzelor incendiului s-a format o comisie cu reprezentanţi de la mai multe instituţii, printre care Insemex Petroşani, IPJ, Parchet, ITM, Garda de Mediu ş. a. O cauză precisă a evenimentului de la fabrică va fi dată de expertiza specialiştilor de la Insemex, expertiză care nu a fost deocamdată întocmită.
Fabrica Terpena din Orăştie producea uleiuri esenţiale din plante, activitatea acesteia fiind încadrată cu grad de risc SEVESO. În 12 septembrie 2017, o clădire a unităţii industriale cu mai multe etaje, în suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, a luat foc, arderea generalizându-se până la venirea pompierilor. Focul s-a extins şi la o hală de producţie a fabricii. Timp de mai multe ore, pompierii s-au luptat să limiteze flăcările, stingerea lor fiind imposibilă din cauza cantităţilor mari de substanţe inflamabile care erau depozitate în fabrică. În incendiu a fost rănit grav un angajat, Tîmpean Ionuţ, în vârstă de 27 de ani. Acesta a fost dus la spital, unde s-a stins din viaţă, la două săptămâni de la eveniment. La Terpena munceau în jur de 120 de persoane, iar după incendiu, activitatea fabricii nu a fost reluată.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ealocin spune:

    99,9 % din incendii sunt provocate de scanteia electrica ! 🙂 🙂 Incendiul izbucneste , izolatia se arde scanteia electrica (vinovatul de serviciu sau acarul Paun ) apare . Problema rezolvata ! 🙂 🙂 🙂

  2. tavi spune:

    Concluzia “clara” este trasa “pompiereste” sau vorba romaneasca “la mintea cocosului”…: o scinteie electrostatica, ratacita si plictisita…. nu a gasit alt loc,mai potrivit pentru manifestare, decit la Terpena….??!!

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Prins băut la volan

Un echipaj rutier a oprit în trafic, în municipiul Orăştie, un autoturism condus de un bărbat de 41 de ani,...

A uitat să cedeze trecerea

Un şofer în vârstă de 74 de ani a provocat un accident rutier, în urma căruia o tânără a fost...

Rămâne în arest

Bărbatul din Haţeg, care şi-a lovit adversarul în dragoste cu toporul în cap, rămâne în spatele gratiilor. Ieri, Curtea de...

Închide