Dezastru ecologic la Tăul Făerag

 

 03_lac

Dan Terteci

Dezastru ecologic la 20 de kilometri de Deva. Un lac de 180.000 de metri cubi a secat, din cauza secetei şi a imposibilităţii de controlare a debitului de scurgere. În mai puţin de două luni, Tăul Făerag a rămas o simplă groapă. Efectul a fost că, în lipsa apei, toţi peştii au murit. Puietul se zbate acum într-o băltoacă plină de mâl. Dar nici acesta nu mai are zile multe de viaţă.
Nu are izvoare proprii
Lacul de la Tăul Făerag din comuna Certeju de Sus a fost amenajat de austro-ungari în 1861, pentru a alimenta cu apă mina din apropiere. După închiderea exploatării, lacul a fost folosit ca sursă de apă potabilă pentru locuitorii comunei. După 148 de ani, lacul a secat. Primarul are o explicaţie pentru toată situaţia. „Lipsa precipitaţiilor din ultima vreme, faptul că lacul nu are izvoare proprii şi că sistemul de control al debitului de scurgere nu mai este funcţional, toate acestea sunt cauze care au dus la situaţia de acum. Am încercat în urmă cu aproape două luni să mai obturăm golirea de fund, dar nu am făcut nimic altceva, decât să amânăm deznodământul”, a spus Petru Câmpian, primarul comunei Certeju de Sus.
Perioada critică a fost la sfârşitul săptămânii. Exista riscul ca peste 1.000 de familii din zonă să rămână fără apă la robinete. Norocul a fost că în urmă cu ceva timp, s-a dat în folosinţă o reţea de alimentare cu apă în satul Hondol, iar reţeaua din Certeju de Sus a fost racordată la conducta de acolo.
Peisaj dezolant
Comisarii Gărzii de Mediu iau în calcul şi posibilitatea acţiunii unei mâini criminale care a dus la dezastrul de la Făerag şi promit o anchetă pentru lămurirea problemei. „Am auzit în urmă cu câteva zile despre situaţia de acolo, dar nu ştiu ce să vă spun acum. Vom face nişte verificări, pentru a vedea cum s-a ajuns la o astfel de stare de fapt”, a precizat şeful Gărzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare