FlashPolitica si administratie

Devenii pot să-și procure buletinele cu cip

De as­tăzi, de­venii își pot pro­cu­ra buletine elec­tro­nice sau car­tea de identitate cu cip. Aceasta sto­chează date personale, nume, pre­nume, dată și locul nașterii, sex, foto­grafie, am­pren­te digitale, domiciliu, dar și date ne­cesare pentru utilizarea în sis­te­mul electronic.

Cea simplă trebuie plătită
Până în iunie 2026, cinci milioane de români ar trebui să aibă cărți de iden­titate cu cip. Documentele vor fi primite gratuit de la Serviciul de evidența populației, pe baza unei cereri. Cei care nu doresc documente cu cip pot opta pentru o carte de iden­titate simplă. Aceasta trebuie plătită.
Cu noua carte elec­tro­nică de iden­ti­tate cu cip (CEI), românii vor putea că­lători în spațiul eu­ro­pean și vor putea genera semnătura electronică prin conectarea la anu­mite aplicații.
De asemenea, atunci când se mută, cetă­țea­nul își va putea schim­ba singur domiciliul din buletin – conectându-se la o aplicație care îi permite acest lu­cru, iar noul domiciliu va fi validat de Evidența Populației, tot electronic.
Noua carte electronică de identitate cu cip arată ca un card bancar și este mult mai greu de falsificat.
Cei care vor să își schimbe actualele cărți de identitate cu unele elec­tro­nice (CEI) vor depune personal o ce­rere (care se va genera electronic la ser­viciul de evi­dența populației) în­soțită de ur­mă­torele documente: actul de identitate, cer­tificatul de naștere în original, cer­ti­ficatul de căsătorie sau, dacă e cazul, certificatul/hotărârea ju­decătorească de divorț defi­ni­ti­vă/ire­vocabilă.
La Evidența Populației, documentele vor fi scanate și introduse într-o apli­cație informatică. Solicitantul va sem­na cererea listată de sistemul in­for­matic în fața funcționarului public de la ghișeu.

Primele, în județul Cluj
Primele cărți de identitate au fost emise deja în orașul Cluj-Napoca, unde Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a implementat în ultimii patru ani un proiect-pilot.
După ce noul tip de document va fi dis­ponibil pentru toată lumea, bule­ti­nul cu cip se va elibera gratuit – însă doar în limita a cinci milioane de ex­em­plare.
Asta pentru că acest tip de cărți de identitate sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (într-un proiect care costă în total 150 de milioane de euro). (A.N.)

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura