Devenii pot avea facturi mai mici la încãlzire

Magdalena Şerban

Mulţi deveni au considerat că sistemul centralizat de încălzire este  prea costisitor, preferând să se debranşeze de la agentul termic furnizat de Termocentrala Mintia şi şi-au montat centrale proprii. Însă, acum, când gazele naturale se scumpesc aşa de des, se pare că se va ajunge la dublarea costurilor cu apa caldă şi încălzirea.  

Programul de contorizare individuală, o alternativă mai ieftină
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Costel Alic (foto), directorul general al SC Electrocentrale SA Deva, a subliniat beneficiile aduse de programul de contorizare individuală, pe care instituţia îl propune consumatorilor. „Sunt discuţii avansate pentru reluarea parteneriatului între termocentrală (furnizorul de agent termic), Primăria Deva şi asociaţiile de proprietari, astfel încât efortul financiar al proprietarilor de apartamente pentru montarea noilor reţele să fie diminuat. Până acum, au fost contorizate individual următoarele imobile: Bl. 2, sc. A şi C – Aleea Poiana Narciselor, Bl. 5, sc. A – B-dul Decebal, Bl. A4, sc. 1, 2, 3 şi 4 – Aleea Păcii, Bl. M3 – zona Mioriţa. Până la sfârşitul acestei luni, se vor încheia contractele individuale cu locatarii blocului M2 din zona Mioriţa, lucrările aici fiind încheiate. Urmează să se mai monteze doar contoarele. De asemenea, se lucrează la Bl. 43, sc. B şi C de pe Calea Zarandului”, a precizat Alic.

Ce presupune programul
Proiectul are ca scop determinarea locuitorilor municipiului Deva să revină la sistemul centralizat de termoficare, apreciat ca fiind mai ieftin decât soluţia centralelor individuale pe gaz metan. Astfel, Primăria Deva va suporta costurile de contorizare individuală, urmând ca banii să fie recuperaţi de la beneficiarii lucrărilor, în rate, prin asociaţiile de proprietari. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 1.500 de lei pentru un apartament. Au fost şi cazuri, când proprietarii au vrut să evite circuitul administrativ, preferând să suporte cheltuielile. Avantajele imediate ale acestui sistem sunt că beneficiarul poate opta, printr-o simplă comutare, între cele două variante de încălzire, iar cantitatea de energie termică este contorizată la nivelul fiecărui apartament. Astfel, consumul este măsurat individual, fără să mai fie repartizate cantităţi de căldură de către asociaţiile de proprietari pentru suprafeţele radiante comune. Potrivit directorului general Costel Alic, în prezent, sunt contorizate individual 289 de apartamente, iar totalul celor racordaţi la Termocentrala Mintia este de 7.000, adică puţin peste 30 la sută din populaţia Devei. Pe viitor, se doreşte extinderea ariei de adresabilitate către localităţi precum Călan, Simeria şi Hunedoara, cu acest proiect.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

24 de ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

24 de ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

24 de ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

24 de ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

o zi ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

o zi ago